20 éves a százhalombattai polgárőrség

2014. szeptember 05. 21:18
20 éves a százhalombattai polgárőrség
Húszéves a százhalombattai polgárőrség. Ebből az alkalomból rendeztek impozáns estét augusztus 28-án.
A rendszerváltás utáni társadalmi, gazdasági változások, a romló közbiztonság, különösen pedig Balogh Lajos és társainak rettenetes bűncselekményei - ezek a jelenségek indították el a polgárőrség szerveződését Százhalombattán. Az 1994-es alakuló ülésen 124-en vettek részt, a százhalombattai polgárőrség mára országosan is az egyik legelismertebb szervezet lett.

Az alapítás huszadik évfordulóján dr. Vezér Mihály polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett dr. Mihály István Pest megyei rendőrfőkapitány, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, valamint dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség vezetője köszöntötte a százhalombattai polgárőröket augusztus 28-án a Szekeres József rendezvényközpontban. Az ünnepségen részt vett Oravecz István nyugalmazott vezérőrnagy, a Polgárvédelem volt országos főparancsnoka, Szabó Tamás ercsi és dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra ráckeresztúri polgármester is.
A résztvevők elsőként a Halom Televízió kisfilmjét tekintették meg, amelyen az alapító tagok, dr. Vezér Mihály, Szél Pál, Körömi Lajos, valamint Szalai Attila elevenítették fel a kezdeteket és a legemlékezetesebb eseményeket. A szervezet egyebek mellett részt vett a '96-os dunai vegyi mérgezés kármentesítésében, a '98-ban vettek először részt a dunai árvízi védekezésben, 2000-ben elkezdték az utánpótlás-nevelést, megalakult az ifjúpolgárőr tagozat. Az utánpótlás biztosítása érdekében gyakran megjelennek a gyerekek között is, az iskolákban, valamint a sárkányhajó-fesztiválokon például motorcsónakkal szállítják őket a Csónakázó-tavon. 2002-ben városunkban is létrejött a SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom. Környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi tagozatot hoztak létre, az utóbbi években pedig a középiskolások kötelező társadalmi munkájának és a büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, koordinálását vállalták fel a százhalombattai polgárőrök.
A szervezetnél folyamatos a képzés, a tagságnak ugyanis ismernie kell a tevékenységükre vonatkozó jogszabályokat, hatósági, egészségügyi, tűzvédelmi és egyéb előírásokat. Sokat fejlődtek a szervezet eszközei, technikája, munkakörülményei is, amely az innovatív vezetők mellett a város támogatásának is köszönhető.
Dr. Vezér Mihály polgármester, a százhalombattai polgárőrszervezet tiszteletbeli elnöke köszöntőjében a város nevében is háláját fejezte ki a polgárőröknek, akik szabadidejüket áldozzák, sok esetben testi épségüket is veszélyeztetik a lakosság fizikai és anyagi biztonságáért, nyugalmáért. Hangsúlyozta, hogy a szervezet puszta jelenléte visszatartó erő a bűnelkövetők számára.
Dr. Mihály István Pest megyei rendőrfőkapitány visszatekintve az alapítás éveire elmondta: szerte a világon sokféle önkéntes rendfenntartó szervezet létezik, és sokféle felfogás arra vonatkozóan, mit tehet egyik polgár a másikkal, aki vét a törvény ellen. A szabályozatlanság, a társadalmi konszenzus hiánya sok buktatót jelentett a kezdeti időszakban, mostanra azonban nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét a magyar polgárőrtörvény. Az országos polgárőrszervezet már 80-100 000 főt számlál, ebből jelenleg 50 000-ren rendelkeznek új típusú polgárőr igazolvánnyal és megkerülhetetlenné vált a közbiztonság területén. Százhalombattán volt időszak, amikor 670-700 bűncselekmény is történt egy évben. Ezt sikerült összefogással a felére csökkenteni, és ebben a komoly küzdelemben a polgárőrségnek is része volt.
Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy az országos polgárőrszervezet mára az egyik legjelentősebb civil szervezetté vált, amely nélkülözhetetlen a bűnmegelőzésben és a közbiztonság kiegyensúlyozásában. Kiemelte a kormányzat, a rendőrség és az önkormányzatok támogató együttműködését. A százhalombattai polgárőrségről azt mondta, példaként állítható a közel kétezer egyesület elé. Gratulált a városnak a Pest megye biztonságos települése, valamint a júniusban átvett Polgárőr Település címhez.
A köszöntők után oklevelek és emléklapok átadására került sor. A megjelent vezetők sorban köszöntötték a százhalombattai polgárőrszervezet tagjait és támogatóit.
Az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát vehette át dr. Túrós Andrástól és dr. Bilisics Péter Pest megyei elnöktől a Polgárőr egyesület nevében Szél Pál, valamint az alapítók közül dr. Vezér Mihály, Oravecz István nyugalmazott Polgárvédelmi Vezérőrnagy, dr. Mihály István és Kárász Benjamin, a százhalombattai rendőrőrs nyugalmazott vezetője.
A Pest Megyei Polgárőr Szövetség Arany fokozatú kitüntetésében részesült Szél Pál, Körömi Lajos, Szalai Attila. A 20. évforduló alkalmából, Oravecz István a Magyar Polgári Védelmi Szövetség díszszalagját kötötte fel a százhalombattai polgárőrség lobogójára, végül pedig leleplezték azt az emléktáblát is, amelyet az OPSZ adományozott a városnak a Polgárőr Település cím elnyerése alkalmából.
Az ünnepélyes pillanatokat oldott és vidám percek követték. Dombóvári István humorista is felköszöntötte a jubiláló polgárőröket. A rendezvény fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.