25 éves a Balatonmagyaródi Polgárőrség

2015. április 28. 08:27
25 éves a Balatonmagyaródi Polgárőrség
A Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület 2015. március 29-én ünnepelte megalakulásának huszonötödik évfordulóját.

Az egyesület elmúlt negyed évszázadának történetét Gátvölgyi József elnök idézte fel. Mint mondta, 1990 márciusában, Zala megyében elsőként alakult meg a szervezet. Az ok egyszerű volt, abban az időben mindennaposak voltak a betörések a településen. Nem múlt el hét, hogy ne fosztottak volna ki egy tyúkólat, ne vittek volna el a húsfüstölőben lelt élelmiszert, de betörtek az óvodába, iskolába, a TSZ irodába, sőt még a templomot sem kímélték a nem kívánt látogatók, elevenítette fel az elnök. Nem telt el sok idő és a rendszeres éjszakai szolgálatokkal teljesen sikerült visszaszorítani a bűncselekményeket. Látva ezt a környező településeken élők, mások is követték példánkat, így mára szinte mindegyik közeli településen működik a polgárőrség.

Az egyesület elnöke arról is szólt, hogy a településen három éve párhuzamosan működő másik polgárőr szervezettel, s az önkormányzattal nem éppen felhőtlen a viszony, ami abban is megmutatkozott, hogy a mostani ünnepségre egyiküktől sem kaptak semmiféle segítséget, de még a falu művelődési házát sem kapták meg használatra, ami jelen esetben, nem az egyesület szégyene. Ez ügyben köszöni a lakosság bizalmát, akik ezt látván, nagy többséggel mégis az egyesület kitartó munkájában bíznak.

„A polgárőr társakkal mi továbbra is a falu lakosságát, az idős egyedül élő embertársaink biztonságát, a Kis-Balaton Kányavári szigetre látogatók nyugalmát szolgáljuk, de szeretnénk, ha a megteremtett biztonság mellett, szeretet és megértés is előtérbe kerülhetne végre Balatonmagyaródon” - zárta gondolatait Gátvölgyi József.

 

A rendezvényre dr. Molnár József kanizsai rendőrkapitány is részt vett, aki a köszöntő beszédében a két fél közötti remek szakmai együttműködést emelte ki. Mint mondta: Minden településen szükség lenne ilyen jól működő önkéntes szervezetre.

Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte az évfordulós egyesületet, majd annak munkáját és jó eredményeit méltatva kiemelte, a lakosság biztonságérzetét is javítja, ha az emberek tudják, hogy vannak, akik tényleg figyelnek, vigyáznak értékeikre.