30 ezer óra sárga mellényes szolgálat

2015. október 05. 08:40
30 ezer óra sárga mellényes szolgálat
A rendőrségi statisztika szerint jelentősen csökkent az elkövetett bűncselekmények száma a térségben. Ebben nagy részük van a polgárőröknek, akik 2014 novemberétől idén augusztus végéig 5507 órát töltöttek közös szolgálatban.

A civil közösségek szorosan együttműködnek a Füzesabonyi Rendőrkapitánysággal, ahol gyakran kérik a polgárőrök segítségét a bűnmegelőzési és közlekedési akciókhoz, de számot tevő a körzeti megbízottakkal együtt töltött szolgálati órák száma is. Ebben a tekintetben a füzesabonyi, a kompolti és káli egyesületek a legaktívabbak - tájékoztatott Blahó László, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség térségi alelnöke.

A körzetben jelenleg Dormándon, Újlőrincfalván és Tófaluban nem működik polgárőrség, az utóbbi helyen most szervezik újjá a csoportot. A füzesabonyi, a káli és a nagyúti egyesület korábban együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Vasútbiztonsági Igazgatósággal, így aktívan részt vesznek az üzemi területek ellenőrzésében. Az aldebrői, kompolti, feldebrői és az egerfarmosi polgárőrök viszont a Magyar Postával kötöttek hasonló megállapodást. A járásban működő egyesületek a jelzett időszakban csaknem 30 ezer órát töltöttek szolgálatban: 26 bűnözőt értek tetten, huszonnégyet visszatartottak a rendőrök megérkezéséig.

A térségből Kál, Kompolt és Mezőszemere kapcsolódott be az Országos Polgárőr Szövetség „250X100 Biztonság” elnevezésű mintaprogramjába, ami kiemelt bűnmegelőzési tevékenységgel jár. Az idén tizenkét egyesület összesen 3 millió 770 ezer forint belügyminisztériumi támogatást kapott, kilenc egyesület pedig szolgálati autóra pályázott, közülük hét vehette át a járművet.