A polgárőrség méltó megbecsülést vívott ki magának - interjú Dr. Kocsis Mátéval, a VIII.kerület polgármesterével

2011. április 30. 19:04
A polgárőrség méltó megbecsülést vívott ki magának - interjú Dr. Kocsis Mátéval, a VIII.kerület polgármesterével
Dr. Kocsis Mátét  az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, valamint a VIII.kerület polgármesterét Országos Polgárőr Szövetség 20.évfordulójával kapcsolatban kérdeztük.
- Hogyan értékelné a Országos Polgárőr Szövetség 20. évfordulójának ünnepségét?
- Maga az ünnepség nagyon reprezentatív volt, hiszen a Belügyminisztertől elkezdve a Legfőbb Ügyészen, át a rendőri vezetőkig, vagy éppen államtitkárokig mindenki jelen volt. Ez azt is jelenti, hogy a polgárőrök munkáját széles körben megbecsülik. Nem csak egy formális ünnepség volt tehát, hanem egy olyan szervezetnek a 20 éves évfordulója, amely ez alatt az idő alatt méltó megbecsülést vívott ki magának. A rendezvény jó hangulatban telt, a felszólalók - többek között Pintér Sándor belügyminiszter - méltatással szóltak a polgárőrök tevékenységéről.

Dr. Kocsis Máté

Dr.Kocsis Máté: "A polgárőrség olyan kiegészítő tevékenységet végez, amely a közbiztonság fenntartása érdekében elengedhetetlen"- Magáról a polgárőrségről hogyan vélekedik?
- Elhangzott tegnap valami, ami az én álláspontom is, mégpedig az, hogy a polgárőrség olyan kiegészítő tevékenységet végez, amely a közbiztonság fenntartása érdekében elengedhetetlen. Hogy ha ezt jó együttműködésben teszi a rendőrséggel és a helyi önkormányzattal, akkor egy nagyon hasznos munkát tud végezni. Főként igaz ez azokon a kistelepüléseket, ahová az állam a rendőrségen keresztül csak ritkábban jut el. Véleményem szerint ezt az együttműködést, amely az elmúlt 20 évben kialakult, a jövőben tovább kell erősíteni anyagi, erkölcsi és jogi értelemben is.  Úgy vélem, hogy ha a Parlament elé kerülő polgárőrségre vonatkozó jogszabályok, döntések elbírálására kerül sor, akkor minden józan gondolkodású politikusnak csak támogatólag lehet ebben a kérdésben fellépnie.
Pintér Sándor belügyminiszter beszéde a 20.évfordulós rendezvényen


- Milyen lépéseket tudnak tenni az önkényesen felálló, és a polgárőrség nevével visszaélő szerveződések ellen?
- A Belügyminisztérium éppen ezen a héten készítette el a 2006.évi LII-es, polgárőrségről szóló törvény módosítását, amely bezárja azokat a kiskapukat, hogy jogosulatlanul, egyeztetési kötelezettség elmulasztása mellett ún. ál-polgárőr szervezetek működhessenek, visszaélve a joghézagokkal. Hiszen ezek a szervezetek úgy tüntetik fel magukat, mintha a 90 ezres, társadalmilag megbecsült polgárőrségnek lennének a részei. De, mint ahogy ezt a rendezvényen dr. Túrós András OPSZ elnök is elmondta, nem tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek.

Dr. Kocsis Máté

Dr. Kocsis Máté az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, a VIII.kerület polgármeste is részt vett a jubileumi ünnepségen
- Hogyan áll most a polgárőrségről szóló törvény módosítása? Mikor kerülhet át a gyakorlatban is?
- Erre nem lehet pontos választ adni, hiszen sok mindentől függ, hogy mikorra fogad el a Parlament egy módosító indítványt, de úgy vélem, egy-két héten belül elfogadásra kerülhet. A Fidesz és a KDNP biztosan támogatni fogja.MCOnet - Kovács Tünde