Adventi szolgálat

2021. december 24. 18:40

Tavaly a járvány az online-térbe kényszerítette a karácsonyi vásárokat; idén – korlátozások mellett ugyan – de ismét lehetőség nyílt a hazai kézműves mesterségekkel, mesterművekkel való közvetlen találkozásra. Abból, hogy az érdeklődők országszerte biztonságban válogathassanak a portékák között, a polgárőrök is kiveszik a részüket.

20211224-kari2A főváros két, évtizedes múltra visszatekintő adventi vásárján a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület (KVP) lát el szolgálatot.
 
– A Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár november 19. és december 31. között, a Szent István téri pedig még újév napján is várja a látogatókat – mondta Montskó László, a KVP alapítótagja. – Egyesületünk a XIII. kerületben működik, de nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szomszédos V. kerület rendőrségével is, ezért természetes volt, hogy igent mondunk a felkérésre és besegítünk a belvárosi vásárok biztosításába. Szerencsére a rendőrség munkatársai is szívesen dolgoznak velünk, így erőink megtöbbszöröződnek. Egyesületünk nemrégiben ünnepelte fennállásának harmadik évfordulóját, és jelenleg 33 tagunk van. Lendületes, fiatalos csapat vagyunk, tagságunk átlagos életkora a 40 évet sem éri el, és két ifjú polgárőr is erősíti a sorainkat. Célunk az, hogy a vásárokba kilátogatók biztonságban érezhessék magukat és értékeiket, melynek érdekében folyamatosan jelen vagyunk nyitvatartási időben. Átlagosan 2-4 fővel látunk el egyszerre szolgálatot.
 
A vírushelyzet miatt a felnőttek védettségi igazolvánnyal, a 18 év alattiak ennek hiánya esetén egy felnőttkorú, védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel léphetnek be a rendezvényekre. Ha emiatt ki is alakul kisebb-nagyobb sor, a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek többsége türelemmel várakozik a saját biztonsága érdekében.
 
– Inkább az szokott előfordulni, hogy a külföldi turisták nem tudják, hol és hogyan lehet bejutni. Ilyenkor kiváltképp nagy haszna van fiataljainknak: folyékonyan beszélnek angolul és németül, így könnyedén megy az útbaigazítás. Bent a vásár területén előfordul, hogy lopásról szerzünk tudomást. Jellemzően árusok jelezik, hogy tolvaj járt a standnál és kihasználva a forgatagot, elemelt portékából. A kapott személyleírás alapján keresni kezdjük az elkövetőt, és az a jellemző, hogy – ha a sértett időben jelzi az esetet – meg is kerül az illető. A legemlékezetesebb segítségnyújtásunk eddig talán az volt, amikor a Bazilikánál egy kétségbeesett autótulajdonos fordult hozzánk. A mélygarázsban parkolt és várakozás közben a kocsiban lemerült akkumulátor. A bajt még az is tetézte, hogy a jármű műholdas riasztója is letiltott, sőt a magassága miatt az autómentő sem tudott lemenni. Végül egyeztettünk a riasztót üzemeltető céggel és a kapott instrukciók alapján ki tudtuk kapcsolni a védelmi rendszert, majd az akkumulátort indítókábel segítségével sikerült beindítani. A „fogságból kiszabadult” autós hálája leírhatatlan volt. A megerősített vásári szolgálatokat szentestéig látjuk el, ezután rövid pihenő következik, és szilveszterkor folytatjuk a munkát. Folytatjuk, mert szeretjük, és mert a lakosság és a rendőrség pozitív visszajelzései nagyon sokat számítanak nekünk! – zárta szavait Montskó László.
 
Kép és szöveg: SEBESTYÉN JENŐ