Az újraélesztést is megtanulják

2016. január 25. 18:36
Az újraélesztést is megtanulják

A legváratlanabb helyzetekre is felkészítik az éjszakában járőröző polgárőröket Kálban, amikor az újraélesztésre, a szívmasszázsra is megtanítják őket.

Egyebek között ennek jegyében készültek fel arra is, hogy mi a teendő, ha kihűlt emberre bukkannak az utcán. A választ azon az elsősegélynyújtó képzésen kapták meg, amit a napokban huszonöt polgárőr részvételével tartottak Kálban.
A megye különböző településein tevékenykedő egyesületek képviseletében megjelent önkéntes bűnmegelőzőknek az Országos Mentőszolgálat két helyi szakápolója, az egyben polgárőrként is szolgáló Marinkás Ferenc és Tóth Béla mutatta, majd gyakoroltatta be az életmentő ismereteket.
Így sajátították el a defilibrátorral, illetve a szívmasszázzsal történő újraélesztés, a mesterséges lélegeztetés fogásait, továbbá a füst-, szénmonoxid- és vegyszeres mérgezés, valamint az ütőeres vérzés esetén alkalmazandó elsősegélynyújtást.

A Heves Megyei Polgárőr Szövetség oktatási munkabizottsága – mint azt Szamosvölgyi Judit, a csoport elnöke elmondta – számos szakterületet érintő képzést szervez az egyesületek tagjainak. Valamennyiük számára kötelező az általános polgárőr alapismeretek, illetve a szolgálat ellátásához szükséges jogszabályok elsajátítása. A továbbiakban intézkedéstaktikai tanfolyamot, majd a térfigyelő kamerák kezelésével, a különböző rendészeti szervekkel való együttműködéssel, illetve az egyesületek gazdálkodásával kapcsolatos oktatást szerveztek. Az egyes előadásokat olyan szaktekintélyek tartották, mint dr. Christian László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, illetve dr. Kovács Sándor r. ezredes, továbbá Pelyhe Gábor r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság képviselője.
A megyéből többen is részt vettek már az OPSZ által szervezett Polgárőr Akadémia tanfolyamain, ahol a bűnmegelőzéssel kapcsolatos önkéntes tevékenység szervezésével és irányításával ismerkedtek meg.

 

Sz. I.