Beindult az ORKE

2013. január 26. 18:44
Útjára indult az Országos Kerékpár regisztrációs rendszer! Győr-Moson-Sopron Megyei Hegyeshalom település polgárőrei üzemeltetik a kerékpáros rendszert.

Országos lefedettséggel rendelkező, polgárőrség által kifejlesztett program került a nyilvánosság elé. Az ORKE rendszer. Amelynek lényege, hogy az ország bármely településén meghirdetett kerékpár-regisztráció alkalmával nyilvántartást vezethető a település kerékpárjairól. Célja, hogy a kerékpárok egy egységes adatbázisban szerepeljenek, így az esetleges kerékpár lopás alkalmával az illetékes hatóságok számára fényképes nyilvántartást lehet referálni.

A regisztráció során fotó készül a járműről, amely kap egy sorszámot. Ha a kerékpár rendelkezik gyári azonosítószámmal, akkor ez rögzítésre kerül, amennyiben nem rendelkezik egyedi azonosítószámmal, akkor mechanikus úton kap egy településszintű azonosítószámot (pl.: Hegyeshalom esetében, HEHA20110001), a tulajdonos adatai felvételre kerülnek, ami egy majd a regisztrációról egy igazolványt kap.

Szükségessé vált egy olyan szoftver elkészítése, amely az interneten keresztül, más településeken is a kiosztott felhasználó név és jelszó alapján fel tudnak vinni regisztrációs anyagot (jelenleg 64 település kezdte el segítségünkkel a regisztrációt), illetve ha eltulajdonított kerékpárt megjelölve saját településén az bármely más településen láthatóvá válik.

Hegyeshalom településen, Kerékpár-regisztrációt a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület végzi. Az ORKE rendszerbe jelenleg 780 kerékpár adatainak rögzítése történt meg.
A rendszer elérhető az www.orke.hu oldalon.