BPSZ évértékelő

2013. április 30. 18:52
BPSZ évértékelő
Április 25-én tartotta évértékelő ünnepségét a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége az ORFK auditóriumában. Az ünnepségen főkapitányi, elnöki, és fővárosi katasztrófavédelmi igazgatói elismerések is átadása kerültek.

Az ünnepségen résztvevő polgárőr egyesületek vezető tisztségviselőit és tagjait megtisztelte jelenlétével Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Tóth Tamás rendőr dandártábornok, Budapest Rendőrfőkapitánya,Dr. Mihály István rendőr dandártábornok, Pest Megye Rendőrfőkapitánya, Zsolnai József a Fővárosi Önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka, Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Minya Mihály pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság főigazgatója, a Budapesti Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettesei, főosztályvezetői és valamennyi rendőrkapitánya valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság érintett rendőrkapitányai.

A szervezet munkáját bemutató filmet követően Kardos Pál elnök szóban is értékelte a 2012-es évet. Mint elmondta a tavalyi év folyamán 62 egyesületben mintegy 2000 polgárőr 14026 szolgálatot teljesített, melyből 1908 alkalommal rendőrrel közös közrendvédelmi szolgálatot adott. Számokban nehéz azt megmérni, hogy a polgárőrök preventív szolgálatainak köszönhetően hány bűncselekményt nem követnek el, ezért is fontos, hogy a polgárőrök szolgálata és a rendőrség szolgálata együttesen adja ki azt az eredményt ami egy adott terület közbiztonságát befolyásolja, javítja.

Kiemelte, hogy a 2011-ben, a soros EU elnökség idején megalakított központi támogatói csoport fejlesztésével lehetővé vált, hogy szükség esetén a főváros egész területén azonnali reagálású 50-100 fős egységes megjelenésű, jól felkészült és technikailag is jól felszerelt polgárőr tudjon szolgálatot ellátni.

A Szövetség legfőbb stratégia partnerének nevezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, a Fővárosi Közterület-felügyeletet és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, valamint kiemelte, hogy a tavalyi év folyamán megújult és szorosabbá vált a Fővárosi Önkormányzattal történő együttműködés is.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a szervezet életében fontos a folyamatos tagtoborzást, ezért a Szövetség megpróbál minél több fiatalt bevonni a polgárőr munkába, elindultak a tárgyalások egy egyetemi polgárőrség létrehozására a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán.

Bejelentette, hogy kialakításra került és napokon belül aktívvá válik egy olyan internetes felületen keresztül elérhető körözési adatbázis, amely regisztrációt követően lehetőséget ad arra minden új polgárőr igazolvánnyal rendelkező regisztrált polgárőrnek, hogy a szolgálat ellátásához felhasználhassa.

Zárszavában megköszönte polgárőr társadalom önzetlen és odaadó munkáját.

Dr. Tóth Tamás rendőr dandártábornok, Budapest Rendőr-főkapitánya beszédében elmondta, hogy a polgárőrség léte és fennállása nélkülözhetetlen a rendvédelemben. Köszönetét fejezte ki a közös munkáért és az elért eredményekért.  A bűn- és balesetmegelőzés területén nagyon sok olyan feladat merül fel, aminek közvetítéséhez elengedhetetlen a polgárőrség közreműködése, segítsége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek szívesen fordulnak a polgárőrséghez. A BRFK és a BPSZ közötti rendkívül hatékony és példaértékű együttműködés alapját a két szervezet központi ügyeletének folyamatos összekapcsolódása és a rendőr-polgárőr közös szolgálatok képezik.

Dr. Mihály István r. dandártábornok, Pest Megye Rendőr-főkapitánya hozzászólásában kiemelte, hogy a polgárőrség társadalmi elfogadottsága és beágyazottsága sokkal mélyebb.  Számokban nem mérhető az a típusú biztonságérzet, amit a polgárőrség biztosít a lakosság számára.

A beszédeket követően elismeréseket átadása következett.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szervezetek szövetségének elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitűntetésben részesítette Flick Ádámot a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseképpen.

Dr. Tóth Tamás, Budapest Rendőr-főkapitánya Budapest Főváros közbiztonságának javítása, a rendőrség-polgárőrség együttműködésének érdekében kifejtett tevékenysége, a bűnmegelőzés terén végzett kiemelkedő és áldozatos munkája elismeréseképpen rendőr főkapitányi elismerő oklevélben részesített 17 polgárőrt.

Az elismerést átvehette: Fenyvesi Zsolt, Nyulászi András, Gondi Sándor, Tolnai Tamás, Nagy Attila, Novák Bálint, Harangozó Tamás, Mócsa János, Körmendy Gábor, Elek Gyula, Fodor Gábor, Szekrényes István, Brehel Attila, Juhász Attila, Laczkovich János és Szalagyi György.

Dr. Tóth Tamás, Budapest Rendőr-főkapitánya és Kardos Pál Elnök a Budapesti Rendőr főkapitányság és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége közötti együttműködés szervezésében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben részesítette Ikladi Endrét, Szenderák Attilát és Flick Ádámot.

Dr. Mihály István, Pest Megye Rendőrfőkapitánya Pest megye közbiztonságának javítása, a rendőrség-polgárőrség együttműködésének érdekében kifejtett tevékenysége, a bűnmegelőzés terén végzett kiemelkedő és áldozatos munkája elismeréseképpen rendőr főkapitányi elismerő oklevélben részesítette Bódy Gézát, Koncsik Attilát, Német Tamást.

Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2013. márciusi rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított kiemelkedő helytállásukért elismerő oklevelet adományozott 17 tagegyesületnek.

Az elismerést átvehette: Budafok - Tétény Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Budapest I.kerület Budavári Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Egészségvédő Egyesület, Csévharaszti Polgárőr Egyesület, Erzsébetvárosi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület, Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Készenléti Szolgálatok Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Polgárőr Egyesület, Széchenyi Ödön Önkéntes Tűzoltó Polgárőr Mentési és Természetvédelmi Egyesület Nagykovácsi, X. kerület - Kőbányai "Wolf" Polgárőrség - Speciális Mentők - Polgári Védelem - Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Lágymányosi Polgárőr Egyesület, Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület, Üllő Polgárőr és Bűnmegelőzési Egyesület, Palotai Polgárőrség Bűnmegelőzési-Önvédelmi Önkéntes Tűzoltó-Mátrix Egyesület, Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Szigetmonostori Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület, ermészet és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület, Vecsés Települési Polgárőr Egyesület, és a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület.