Bűnmegelőzési Konferencia Szuhakállóban

2015. október 13. 22:28
Bűnmegelőzési Konferencia Szuhakállóban

Az elmúlt hétvégén, szombaton került megrendezésre az a Bűnmegelőzési Konferencia, amit a Jákfalvai Polgárőr Egyesület pályázat útján megnyert támogatásból valósít meg.

Az rendezvényen részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dudás Péter rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztály vezetője, dr. Toldi Tóth Gábor rendőr alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője, Fekete Zsolt rendőr őrnagy, Putnok őrsparancsnok helyettese, Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Tóth János, a Kazincbarcikai járás koordinátora, Vilcsek Ernő, Jákfalva polgármestere és Dávid István, Szuhakálló polgármestere.

Dávid István Szuhakálló polgármestere köszöntötte a megjelent polgárőröket és vendégeket. Köszönetét fejezte ki beszédében a polgárőrök mindennapi munkájáért, azért a tevékenységért, amit a környező településen végeznek. A polgármester is polgárőr, s reményét fejezte ki, hogy ezen önkéntes közösségi munkát még sokáig tudják végezni.

Tóth János a Jákfalvai Polgárőr Egyesület elnöke, egyben Kazincbarcika járás, járási koordinátora, a házigazda szerepében üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a polgárőr egyesület 2001-ben alakult, s jelenleg 17 fő polgárőr lát el szolgálatot Jákfalván. Az egyesület munkája több rétegből tevődik össze: előre megtervezett heti járőr szolgálatokat végeznek, az idős emberekkel való kapcsolattartás mindennapos. Az Egy Iskola, Egy Polgárőr mozgalom célkitűzéseinek folyamatos megvalósításán is dolgoznak, s nagy figyelmet fordítanak az óvodás és iskolás gyermekek közlekedésbiztonsági nevelésére, a KRESZ park felállításával ügyességi vetélkedőket szerveztek a részükre.
A Bűnmegelőzési Konferencia a polgárőröknek részben azért jött létre, hogy segítse a bűnmegelőzési munkájukat. A jövő építése, a múlt tanulságaiból. Fő célja pedig a környezetükben élő emberek szubjektív biztonság érzetének javítása, egymásra való nagyobb odafigyelés, a gyermekek jogkövető állampolgárokká nevelése és az idősek, egyedül élők segítése. Közösen kell megteremteni a nyugodt, békés életkörülmények feltételeit. Törekedni kell az önkormányzatokkal való szorosabb együttműködésre. - Mondta el Tóth János a rendezvény főszervezője.

Dudás Péter rendőr alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztály vezetője előadásában összefoglalta a megye bűnmegelőzési helyzetét, a településbiztonság, a gyermek és ifjúságvédelem és a vagyonvédelem területén.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke gratulált a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgozó polgárőröknek és rendőröknek az elvégzett munkájukért. Elmondta, hogy figyelemmel kíséri valamennyi megye közbiztonságát az országban, és tudja, hogy borsod megye közbiztonsága szépen besimul az ország kiegyensúlyozott közbiztonságába. Ez óriási dolog, hisz Borsod-Abaúj-Zemplén megye mindig a bűnügyileg fertőzött megyék közé tartozott.
A Polgárőrség az egyik szereplője a bűnmegelőzésnek és a közbiztonság védelmében. 25 évvel ezelőtt alakították meg a polgárőrséget. Abban az időben jött létre a polgárőrség, amikor Magyarország közbiztonsága súlyos megítélést kapott. A lakosság önszerveződés útján létrehozta a polgárőr egyesületeket vagy önvédelmi csoportokat. Amely fantasztikus fejlődést járt be a 25 év alatt és eljutottunk ide, hogy a polgárőrség regionális jelleggel bűnmegelőzési konferenciát, fórumot rendez, de nem csak itt Szuhakállóban, hanem az ország többi részén is.
Az elmúlt 4-5 a polgárőrség aranykora. Olyan fantasztikus támogatást és fejlődést tapasztalhattunk a Kormány, a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság részéről, amelyre nem volt még példa a 25 éves történelmünkben.

Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nem előadást tartott, hanem a gondolatait osztotta meg a konferencia résztvevőivel a polgárőrségről, a polgárőrök és a lakosság együttműködéséről és arról, hogy, hogyan is élünk itt borsodban. A Polgárőrség a Taktaközből indult el Szatmári Gyula irányításával. Amikor elkezdték, nem gondoltak rá, hogy a polgárőrség ilyen erős lesz. Ma már az a kérdés, hogy hogyan tovább polgárőrség? Hogyan tudunk megfelelni azoknak az elvárásoknak, amit a polgárőrökkel szemben az együttműködő partnerek, és ami a legfontosabb, amit a lakosság támaszt. „Együtt, egymásért” – emelte ki beszédében a polgárőrség szlogenjét Csóra György, mint elmondta: „Azért kezdtük el és azért csináljuk ennyire elhivatottan, mert mi azt ingyen, önként, közösségi munkában végezzük, hogy egy-egy településen az emberek biztonság érzete jobb legyen. Érezzék azt, hogy ez a település élhető, hogy az emberek nyugodtan élhessenek, a gyerekek nyugodtan mehessenek iskolába.”

Dr. Túrós András és Csóra György a polgárőrök gondjait is meghallgatja SzuhakállónGregus Lajosné pedagógus előadásában beszélt a gyermekek bűnmegelőzési prevenciójáról, melyet elsősorban a család szemszögéből közelített meg. Elmondta, hogy mindig nagy öröm és nagy felelősség, amikor a családba egy gyermek érkezik. A család szerkezete és mindennapjai megváltoznak, s ezekre a változásokra oda kell figyelni. Az agresszív viselkedést, a hangos beszédet a gyerekek megérzik és meghallják. Hatásai negatívak, hisz el fognak távolodni a családtól, s elkezdenek egyre több időt a családi köteléken kívül tölteni. Az utcán és bandákban nőnek fel, így sokkal nagyobb az esélye, hogy deviáns viselkedést tapasztalhatunk a mindennapokban tőlük. „Megváltozott a világ, megváltozott a gyermekeinknek a gyermekkora. Már nem olyan, mint a miénk volt. Nekünk kell megismerkedni a számítógépekkel, az internet használatával, az okos telefonokkal, a virtuális világgal, mert másként nem fogjuk tudni megérteni a gyermekeinket.” A szülőknek kell bizonyos mértékig megalkudniuk, mert ezek a gyerekek már másabbak, mint amilyenek régen voltak. Ahhoz hogy a gyerekek újra hazamenjenek, otthon legyenek és otthon érezzék, magukat a szülőknek kell nagyon sokat tenni, hogy szeretet és nyugalmat biztosítsanak a gyerekek számára. Gregus Lajosné pedagógus szavai őszintén és nyíltan szóltak a konferencia résztvevőihez, s egyben reméli, hogy a jövőben a családok több időt fognak együtt tölteni.

A konferencia végén a fórum lehetőséget biztosított a polgárőröknek a kérdésiek megválaszolására. Több gondolat is megfogalmazódott, a növekvő adminisztrációs terhekről, a rendőr- polgárőr közös szolgálatáról, a polgárőr egyesületek feladatvállalásairól és ezek negatív és pozitív hatásairól. Ünnepélyes keretek közt a pályázaton nyert új autók is átadásra kerültek, melyeket Szarka József esperes áldott meg. Dr. Túrós András a nap végén személyesen is meglátogatta a konferencián részt vevő polgárőröket, ahol a problémákkal kapcsolatban részletesen is elbeszélgettek a polgárőrség jelenjéről, múltjáról és természeten a polgárőrök előtt álló feladatokról.