Egy Iskola, Egy Polgárőr mozgalom -BAZ megyében

2012. szeptember 10. 15:09

Szeptember elején mindenhol elkezdődött a tanítás, s ebben az időszakban a legfontosabb tevékenység a gyerekek védelme illetve közúti közlekedésük biztosítása. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a 2012/2013 tanévre is meghirdette az Egy Iskola Egy Polgárőr mozgalmat, amelyhez a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség is csatlakozott.

Dr. Túrós András a Debrecenben tartott „Polgárőrök a Tanévkezdés Biztonságáért” konferencián elmondta, hogy a „polgárőrség gyermekpárti” és arra kérte a polgárőröket, hogy iskolakezdésig forgalomirányítási feladatokat lássanak el, becsengetés utána pedig a lehetőségekhez mérten közbiztonsági járőrszolgálattal biztosítsák a gyermekek védelmét. Borsod – Abaúj – Zemplén megyében minden olyan polgárőr egyesület csatlakozott a mozgalomhoz, ahol van általános iskola illetve óvoda található. A polgárőrség és a rendőrség megye szerte közösen működik együtt a baleset megelőzési feladatok végre hajtásában.

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség a következőkre hívja fel a figyelmet:

Az iskolához vezető utak forgalma főként reggelente megnő, ezért fokozottfigyelemmel közlekedjenek. Ajánlott nem a legrövidebb, hanem alegbiztonságosabb utat választani.

A szülők minden esetben beszélgessenek el a gyerekekkel a közútiközlekedés szabályairól. Akár többször gyakorolják vele, például abonyolultabb útkereszteződésekben az átkelést.

Gyalogosan közlekedve mindenki legyen körültekintő, és az útestrelépéskor feltétlenül nézzenek körül, tilos helyen pedig ne próbáljanakmeg közlekedni.

Tömeg-közlekedési járművön való utazás során, hívják fel a gyerekekfigyelmét, hogy ne tolakodjanak, ne rohanjanak, illetve a jelző hangesetén ne szálljanak fel a járműre, még ha az ajtó nyitva is van.

Kerékpáros közlekedésnél, figyeljenek oda a megfelelő felszerelésekre,kanyarodás során minden esetben tekintsen körül, majd a kezéveljelezze a kanyarodási szándékot.

Csóra György a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, egyben az „Egy Iskola, Egy Polgárőr” mozgalom kezdeményezője kéri a lakosságot, hogy figyeljenek egymásra, és főként az iskolakezdés miatt a gyerekekre. Segítsék a polgárőrök munkáját és bátran forduljanak tanácsért vagy segítségért hozzájuk. A polgárőr egyesületek október 15-ig mindenképpen ellátják a feladatukat, de már most érkeznek olyan visszajelzések, ahol a további időszakra is vállalni tudják a gyermekek felügyeletét, védelmét.