Együttműködés a BRFK és a Budapesti Polgárőrség között

2012. november 17. 17:35
Együttműködés a BRFK és a Budapesti Polgárőrség között
Új együttműködési megállapodást írt alá 2012. november 17-én dr. Tóth Tamás rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, valamint Kardos Pál,a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének Elnöke. Az együttműködő felek Budapest főváros közbiztonságát közös ügynek tekintik. Elismerve az polgárőr szervezetek és a rendőrség szervei között a közbiztonság fenntartásában és a bűnözés elleni fellépés során történő hatékony együttműködésben rejlő lehetőségeket, egyúttal megerősítve a polgárőr szervezetek stratégiai partneri szerepét a helyi közrend és közbiztonság fenntartásában kötötték megállapodásukat.
A Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetség - többek között - vállalja, hogy a működési területét érintő közterületi jogsértések visszaszorítása, megelőzése érdekében közterületen, közutakon, forgalmas nyilvános helyeken, közlekedési csomópontokban hozzájárul a lakosság biztonságérzetének növeléséhez, a bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátásához.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság - többek között - vállalja, hogy baleset-megelőzési tevékenységébe bevonja a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségét, így különösen bemutatók, kiállítások szervezésébe, valamint az óvodák, iskolák, illetve az idősek vagy gyermekek által sűrűn látogatott helyeken a gyalogosforgalom biztonságosabbá tétele érdekében szervezett szolgálatellátásba, valamint a prevenciós feladatok ellátását összehangolják és - lehetőség szerint - közösen végzik.

A megállapodás szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége tevékenységüket a törvényesség, egymás elismerése és tiszteletben tartása mellett, egymás kölcsönös támogatásával szorosan együttműködve végzik.

Az együttműködés gyakorlati megvalósulásaként összevont közös gépjármű felderítési akciót hajtott végre a BRFK Közlekedésrendészeti és Közrendvédelmi Főosztálya a Készenléti Rendőrség valamint a Polgárőrség.

Az akció célja a bűn- és baleset megelőzés és a közlekedésbiztonság növelése volt. A Budapesten felállított ellenőrzési pontoknál a rendőrök és a polgárőrök közösen láttak el szolgálatot, melynek során fokozottan ellenőrizték a forgalomban résztvevő gépjárműveket és szűrték ki a körözött járműveket.

Az akció 9 órakor közös eligazítással vette kezdetét melyen részt vett dr. Tóth Tamás r. dandártábornok, Budapest Rendőrfőkapitánya valamint dr. Túrós András Országos Polgárőr Szövetség elnöke és Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

Az akció során 24 240 gépjármű került ellenőrzésre, 106 esetben történt rendőri intézkedés.