Életet mentett a kilencven éves polgárőr

2021. november 09. 22:56
Életet mentett a kilencven éves polgárőr
A templom és a Takarékszövetkezet szomszédságában álló házban egyedül él egy idős férfi, akit a közeli városban lakó lánya minden este hat óra körül szokott felhívni. A napokban is kereste, hogy érdeklődjön a hogyléte felől, ám a nyolcvanas évei vége felé járó Sándor bácsi ezúttal nem vette fel a telefont.

Többszöri eredménytelen próbálkozás után a rosszat sejtő lánya a szemközt lakó dr. Gulyás Istvánt tárcsázta, s arra kérte, nézzen már rá az édesapjára.

A nyugalmazott állatorvos - úgy is, mint szomszéd, s úgy is, mint a helyi polgárőrség alapító, s örökös tagja – azonnal lépett. Telefonhívására ő sem kapott választ, ezért a feleségével a házhoz siettek, ám zárt kaput találtak. Ekkor bekiabáltak a portára, aztán egy hosszú karóval az ablakot veregették, mindhiába. Gulyás István ekkor hihetetlen dolgot tett: 90 éves kora ellenére átmászott a kerítésen, s a házigazda keresésére indult.

A kamrában égett a villany, arra ment hát, s akkor meglátta a hátán fekvő férfit, aki egy oszlop miatt sem megfordulni, sem felállni nem tudott. Egy órája eshetett el, több helyen vérzett, s olyan gyenge volt már, hogy – bár hallotta az utcáról bekiabálók hangját – válaszolni sem tudott. A szerencsére időben érkező Gulyás doktor és felesége bevitte a házba, megitatták, ellátták a sebeit, majd addig vigyáztak rá, amíg megfelelőnek nem ítélték az állapotát. Időközben telefonon tartották a kapcsolatot Sándor bácsi lányával, s igyekeztek megnyugtatni, hogy most már rendben van minden.

szöveg: Szilvás István