Életet mentettek a budaőrsi polgárőrök

2014. január 05. 19:18
Életet mentettek a budaőrsi polgárőrök
Családi ház égett Budaörsön, ahova a polgárőrök érkeztek elsőnek és ők kezdték meg a mentési munkákat. Többek között a polgárőrök mentették ki a házból a benne lakókat is.
 
A Pest Megyei Polgárőr Szövetség budaörsi polgárőr 24 órás ügyeletes telefonszámán 2014.01.04-en 18:42 perckor egy Budaörs Petőfi S. utcai lakos jelezte, hogy családi házának a tetőszerkezete ég és segítséget kért. Az ügyeletes polgárőr Gattner István telefonon azonnal értesítette Dr. Bilisics Pétert a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökét az eseményről és összesen négy fővel a helyszínre érkeztek. Ezzel egy időben értesítették az Érdi Tűzoltóság ügyeletét az ügyeletest tájékoztatták a tűzeset pontos helyéről; hogy mi ég; mi van veszélyeztetve.

A családi házból a bent lévőket létrával a teraszon keresztül kimenekítették az állampolgárok segítségével, a polgárőrök az érintett útszakaszon a forgalmat irányították illetve elterelték. Az épületet áramtalanították, a gázelzáró és elosztó elzárásra került. Az égő ház mellett lévő közvetlen két szomszéd lakóit kikísérték az épületből, valamint ott is lezárták a közműveket, mivel akkora terjedelemben égett a tető, hogy nem volt kizárható a tűz átterjedése.
Ezt követően a helyszínre kiérkező tűzoltásvezetőt a tett intézkedésekről és a közelben lévő tűzcsapok elhelyezkedéséről tájékoztatták a polgárőrök. A tüzet az érdi, törökbálinti, Budapest XI. kerület hivatásos tűzoltói valamint a budaörsi önkéntes tűzoltóság egységei eloltották, valamint a helyszínen volt a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat csoportja.

 

A helyszínt 22:01 perckor két polgárőr elhagyta a további intézkedést (helyszínbiztosítás) reggel 8 óráig két fő végezte, melynek során 01 óra 17 perckor a tűzoltókat ismét riasztották, mert visszaparázslott az épület, amit ismét oltani kellett.

 

Az éjszakai eset kitűnő példája a Katasztrófavédelem és a Polgárőrség összehangolt együttműködésének.