Életet mentettek a polgárőrök Viszen

2015. június 15. 19:01
Életet mentettek a polgárőrök Viszen

A jó helyzetfelismerésnek, a szakszerű munkának, és nem utolsó sorban a higgadt, megfontolt, polgárőrhöz méltó viselkedésnek köszönhető, hogy egy égő házból időben ki tudták menteni a bennalvókat a Visz község polgárőrei.

2015. év június 8-án nem sokkal éjfél előtt kezdte meg szokásos járőrszolgálatát Molnárné Bíró Marianna és Tóth László polgárőr Visz községben. Alig indultak el, a Zrínyi Miklós utca egyikházánál észrevették, hogy ég a melléképület. Tóth László polgárőr a hatóságokat értesítette telefonon keresztül a tűzről, miközben Molnárné Bíró Marianna az ajtón dörömbölve a bennalvó lakósokat felébresztette és tájékoztatta őket a tűzesetről. A házban az édesanya, a lánya, a veje, és gyermekük tartózkodott. A polgárőr felhívta a tulajdonos figyelmét az eset súlyosságára és kérte, hogy azonnal kezdjék meg a személyi okmányok, értékesebb ingóságok kimentését. Nem kerülte el a figyelmét, hogy a tulajdonossal a gáz- és villanyszolgáltatást lekapcsoltassa. A tulajdonosnak sikerült a melléképület gépkocsi beállójából egy személygépkocsit kimenteni, miközben sajnos a garázsban egy másik autó már lángolt.

A polgárőrök a családtagokkal együtt elkezdték az oltást, közben erősítést kértek több, a közelben lakó polgárőrtárstól. Időközben a rendőrség járőrei is megérkeztek, akik szintén segítették a kármentésben.

Mire a tűzoltók megérkeztek addigra már a lakóépület és a melléképület is teljes terjedelmében égett. A tűzoltók, a tűz akadálytalan oltása miatt felszólították a segítőket, hogy hagyják el a helyszínt. Az oltás közben engedélyezték, hogy az udvarra kihordott ingóságokat a helyi kultúrházba szállítsák.

A gyors helyzet felismerésnek köszönhetően személyi sérülés nem történt, a polgárőröknek a bentlakókkal együtt két kisteher autónyi ingóságot sikerült megmenteni.

Az önfeláldozó, példamutató és önzetlen magatartásért a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a két polgárőrt Életmentő kitüntetésre terjesztette fel.

 

(Lőwinger)