Elhunyt Szabó Mihály

2014. szeptember 14. 16:46
Elhunyt Szabó Mihály
Felbecsülhetetlen veszteség érte az Országos Polgárőr Szövetséget, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségét és az önkéntes bűnmegelőzők egész táborát. Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség következtében életének 76. évében szeptember 14-én elhunyt Szabó Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.
Kecskeméten, 1938. október 8-án született. Gázszerelő szakmunkásként dolgozott, majd az Észak-Bács-Kiskun Megyei Vízmű Vállalat művezetőjeként szerzett 1975-ben technikusi oklevelet a szegedi Vízügyi Szakközépiskolában. 1988-tól a Délalföldi Gázszolgáltató Vállalat gázszerelője, majd korkedvezményes nyugdíjazását követően kisiparos vállalkozó volt.
Lakitelken 1990-ben - országosan is az elsők között - alakította meg a megye első polgárőr egyesületét, amelynek évekig elnöke is volt. 1991 óta a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. Az elmúlt 23 évben végzett önként vállalt áldozatos tevékenységének eredményeként napjainkban a megyében 117 egyesületben mintegy 4500 tagja van a polgárőr mozgalomnak. Megyei elnökként tagja az Országos Polgárőr Szövetség Elnökségének.
Személyes jelenlétével, szakmai tudásával folyamatosan segítette az egyesületeket és mindent megtett annak érdekében, hogy a települések polgárőr egyesületei minél magasabb színvonalon végezhessék önkéntes tevékenységüket. Amíg egészségi állapota lehetővé tette, mindig jelen volt a megye polgárőr egyesületeinek közgyűlésein, rendezvényein, ahol jó tanácsokkal, hasznos információkkal látta el fiatalabb kollégáit. Kiváló kapcsolatot tartott fenn a települési önkormányzatokkal, a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a Polgárőrséggel együttműködő szakmai és civil szervezetek képviselőivel.
Tevékenységét számtalan polgárőr, rendőrségi, állami és önkormányzati kitüntetéssel ismerték el.

Szabó Mihályt az Országos Polgárőr Szövetség saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.