Emlékplakett a kiváló kutyás polgárőröknek

2021. november 07. 14:11
Öt megye kutyás szolgálatot ellátó polgárőrei gyarapították tudásukat Sümegen. Veszprém, Zala, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye polgárőreinek szervezett képzést  az Országos Polgárőr Szövetség lovas és kutyás tagozatának elnökhelyettese, Molnár Zoltán  november 6-án a palotakertben.
20211107-sumeg2A megnyitón Végh László, Sümeg polgármestere elismeréssel szólt Molnár Zoltán és a helyi polgárőr egyesület tagjainak tevékenységéről, a közbiztonság javításában betöltött szerepéről. Mezei József, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kijelentette, a polgárőrök munkáját segitik a kutyák, a felkészítés fontos abban, hogy eredményes szolgálatot láthassanak el. Az  országban az első  vizsgára Sümegen került sor 2017 januárban, ahol 10 kutya tett sikeres vizsgát. 
Molnár Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a  kutyás polgárőr gyalogosan olyan helyre is eljuthat hangtalanul ezáltal észrevétlenül, ahova motorral vagy gépjárművel nehéz vagy lehetetlen volna. 
A kutyának pszichikai hatása van, ezáltal a jelenléte visszatartó, szükség esetén megvédi a gazdáját.
Főként az idegenforgalmilag preferált helyeken, gyakran látogatott erdei kirándulóhelyeken és külterületeken  tehetnek jó szolgálatot, az őszi betakarításokon és télen a szőlőhegyek, pincék védelménél. 
Borsó Roland, Szántó Krisztián és Vad László elmondta, szívesen járnak képzésre, ugyanis a szakemberektől visszajelzést kapnak, hogy hol tartanak a felkészülésben. A szünetekben egymással ismerkednek, megosztják tapasztalataikat egymással. 
Szombaton őrző-védő és engedelmességi feladatokat gyakoroltak a érkezettek. A legtöbb kutya német és belga juhász, valamint az Agrárminisztérium által támogatott  fajtamentés keretében kuvaszok. 
A hosszabb ideje kiemelkedő munkát végzők tevékenységét Molnár Zoltán plakettel és emléklappal ismerte el.  Elismerést  kapott Pest megyéből  Szabó Balázs és Szabóné György Nikolett a  Hegyőrség Törökbálint Polgárőr Egyesületből, és Rusvai Zoltán, a  Törökbálint kutyaiskola segédje.
Győr-Moson-Sopron megyéből Borsó Roland, a  Gyarmati Polgárőr Egyesület és Hudák Dominik Gönyű Polgárőr Egyesület  tagja, Veszprém megyéből  Szántó Krisztián és Vad László a Sümegi Polgárőr Egyesület, Kovács Ottó, a Noszlopi Polgárőr és Tűzmegelőző Egyesület tagja.

szöveg és fotó: Tisler Anna