Eredményesen teljesítenek a Polgárőrök a II. Országos Lovas Polgárőr Szemlén Lakiteleken

2013. július 09. 08:20
Eredményesen teljesítenek a Polgárőrök a II. Országos Lovas Polgárőr Szemlén Lakiteleken

2013. július 6-án megnyitotta kapuit Lakiteleken, a Holt-Tisza partján a III. Tőserdei Lovasnapok és II. Országos Lovas Polgárőr Szemle, Toborzó és Ügyességi Verseny.

A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Lezsák Sándor fővédnök, az Országgyűlés alelnöke, dr. Túrós András védnök, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Felföldi Zoltán Lakitelek polgármestere. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter nevében, dr. Kerényi János Bács-Kiskun Megyei kormánymegbízott életmentő emlékérmet adott át Balla István nyárlőrinci polgárőrnek, aki 2011. és 2012. nyarán vízbe fulladástól mentette meg embertársai életét.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke és Madari Róbert, a Lakiteleki Polgárőr Egyesület elnöke átadták Lezsák Sándor részére a polgárőr igazolványát. Lezsák Sándor régóta aktív polgárőr Lakiteleken, új igazolványát az igazolványcsere keretében kapta meg.

Dr. Túrós András tiszteletbeli polgárőrré fogadta dr. Sótonyi Károlyt, a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karának dékánját és Dallos Gyulát, a díjlovaglás Örökös Magyar Bajnokát.

A holt Tiszában a hazai western lovaglás alapítói közül a Partizán Cowboyok Nemzetközi Kulturális Egyesület tagjai látványos ló úsztatást mutattak be, majd a Tiszakécskei Lovas Egyesület zenés fogat karüsszel bemutatót tartott. A dunaújvárosi Pannon Polgárőrség büszkesége, Perjési Tímea lovas polgárőr szabadidomítási bemutatója nagy sikert aratott Szambával, a tizenhét éves arab félvér pej kancával.

A Lovas Napok vendége volt Dallos Gyula, Magyarország Örökös Bajnoka, világbajnok lányával, Dallos Zsófiával aki 1985 óta versenyez díjlovaglásban. Közönségsikert arató nyílt edzést mutattak be a lovas polgárőrök oktatására.

Polgárőr szintfelmérő fogathajtó versenyt, amely a polgárőrség történetében első alkalommal került megrendezésre, Szegedi Gábor világbajnok bírálta. A szintfelmérő hajtás győztese Bodor Ágnes lett, második helyezést ért el Fehér Tamás, a harmadik helyen végzett Szabó Zoltán. Mindannyian a Tiszakécskei Lovas Sport Egyesület versenyzői.

Délután kezdetét vette a lovas polgárőrök versenye. A vezető bíró Vígh Marianna díjlovas bíró volt, míg a szigorú szemű zsűri tagjai: Dobecz Éva a Lakiteleki Magyar Vándor-ló Hagyományőrző Egyesület elnöke, Farkas József r.alezredes a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának vezetője, Nagy István az OPSZ lovas tagozatának elnökségi tagja és Szegedi Gábor fogathajtó világbajnok.

 

A polgárőr ügyességi versenyen a maximális pontszámot, azaz százharminc pontot az első két helyezett elérte, így köztük az idő eredmény döntött. A győztes Fodor István / Kendra és Hegedűs István / Báró páros a Szeleifalu-Kiskecskemét Polgárőr Egyesület tagjai, második helyezett lett: dr. Rácz Adrienn / Léda és Szuettáné Bőszén Mária / Móni póni párosa – Polgárőrség Lakitelek képviseletében, a harmadik helyen végzett: Jóljárt László / Sába és Jóljárt János / Gizi nyergében, akik a Tiszakécskei Polgárőr Egyesület tagjai.

Három fiatal bűnmegelőző mutatkozott be eredményesen a szintfelmérő lovagláson, akiket felnőtt lovas segítőik kísértek a pályán:

 • Gulyás Szilvia / Kármen - Szeleifalu - Kiskecskemét Polgárőr Egyesület
 • Varga Alexandra / Csillag - Polgárőrség Lakitelek
 • ifj. Vajda László / Larry - Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület

Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész énekes lovas előadásával varázsolta el a közönséget, majd Bársony Anett nyolcostoros világszáma után az este a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport műsorával és táncházzal zárult.

Július 07-én vasárnap gyermek-, ifjúsági és polgárőr kategóriákban kiírt lovassport számokkal, így díjlovaglással és díjugratással folytatódott a rendezvény. A gyermekekés ifjúsági versenyzők népes mezőnyben egyelőre csak kettő fiatal bűnmegelőzőnek szurkolhattunk, de legalább eredménnyel! Varga Alexandra és Gulyás Szilvia az alábbi helyezéseket érték el.
D1 díjlovaglás ifjúsági kategória:
 1. I. Pálinkás Petra / TT Zara  - Csilló Lovasiskola
 2. II. Varga Alexandra / Léda - Polgárőrség Lakitelek
 3. III. Varga Alexandra / Csillag - Polgárőrség Lakitelek

D1 díjlovaglás haladó:

 1. I. Gulyás Szilvia / Kármen - Szeleifalu - Kiskecskemét Polgárőr Egyesület

C2 díjlovaglás ifjúsági kategória:

 1. I. Nagy Kitti / Renaissance - Flipper Póniklub
 2. II. Szabó Anikó / Boni - Csinos Farm Póni Klub és
 3. II. holt versenyben - Varga Alexandra / Léda - Polgárőrség Lakitelek.

 

E napon adta át az Országos Polgárőr Szövetség különdíját, a harmincezer forint értékű lovas felszerelésre váltható vásárlási utalványt Kolozsi József gazdasági elnökhelyettes a Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület részére, akik a legnagyobb létszámban képviseltették magukat a kétnapos rendezvényen.

Napközben ló szépségverseny is volt. Legszebbnek a Nara nevű arab félvér kancát választotta a hozzáértő zsűri, tulajdonosa Kecskés János polgárőr, aki a lóval a lakiteleki polgárőr egyesületnél teljesít szolgálatot. Második helyezett a Sissi névre hallgató sportkanca lett (tulajdonos: Csáfordi Dénes), aki a Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesületnél, míg a harmadik Kedves (tulajdonos: Felföldi Zoltán) nevű szürke legyezett kanca lett, aki szintén Lakiteleken teljesít szolgálatot.

A polgárőrök a sport napon is megmérették tudásukat a díjlovas négyszögben és az ugró pályán.

 

Díjlovaglás polgárőrség (felnőttek) D1:

 1. I. Raisz Árpád / Alexa - Polgárőrség Lakitelek
 2. II. Maródy Ferenc Kálmán - Kiskecskemét Polgárőr Egyesület
 3. III. Fürediné Kerekes Katalin / Léda - Polgárőrség Lakitelek

Díjlovaglás polgárőrség (felnőttek) C2:

 1. I. Fürediné Kerekes Katalin / Léda - Polgárőrség Lakitelek
 2. II. Raisz Árpád / Alexa - Polgárőrség Lakitelek

Polgárőr díjugratás:

 1. I. Gulyás Szilvia / Kármen - Szeleifalu - Kiskecskemét Polgárőr Egyesület ifi tagja
 2. II. Balogh Sándor / Larry - Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület
 3. III. Jónai Péter Pál / Sissi - Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület