Évet értékeltek Szeged – Alsóvároson

2016. január 22. 21:08
Évet értékeltek Szeged – Alsóvároson

Kimagasló teljesítményt nyújtottak a Szeged - Alsóvárosi polgárőrök, amiért elismerés és köszönet jár nekik. Mindez az egyesület tavalyi évét értékelő közgyűlésén hangzott el január 21-én, Szegeden.

2016. 01. 21-én a TIT székházban tartotta a 2015-ös évértékelő közgyűlését a Szeged - Alsóvárosi közhasznú Polgárőr Egyesület. A közgyűlésen az egyesületi tagok mellett meghívott vendégként megjelent a Szeged Megyei Jogú Város polgármestere képviseletében dr. Molnár Mária, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Batiz István, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség megbízott vezetője dr. Révész Szabolcs, Szeged Megyei Jogú Város belvárosi önkormányzati képviselője Hekáné dr. Szondi Ildikó, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője Tóth Péter, Szeged Belvárosi Rendőrőrs őrsparancsnoka Kollár Krisztián százados és nem utolsó sorban Bagi Csaba törzszászlós, körzeti megbízott.

Először Sándor János elnök értékelte az egyesület elmúlt évben elért eredményeit. Mint mondta a kitűzött célt sikerült megvalósítaniuk, így többek között a közterületi járőrözést, valamint a külön meghatározott feladatokat. Négy postával van együttműködési megállapodásuk, ennek keretén belül folyamatosan segítették a postások tevékenységét, mint ahogy folyamatosan ellenőrizték Gyógyszertári Központ épületét. Elmondta még, hogy a városi és városrészi rendezvények, az evezős pálya rendezvényinek biztosítási feladataiban is részt vállaltak, természetesen a rendőrséggel együttműködve. Több esetben hatósági tanú feladatot is elláttak. Tanév kezdetekor az „Egy Iskola, Egy Polgárőr” programban is feladatot láttak el. A kegyeleti ünnepek alatt az alsóvárosi temető parkolójának, és területének átfogó biztosítása, ellenőrzése is kitűzött feladatuk volt.
Sándor János, a Szeged - Alsóvárosi Polgárőr Egyesület elnökeA migráns feladatokból is kivették részüket az egyesület tagjai. Sok esetben intézkedtek a rendőrök, a menekülttel szemben, amiben jelentős segítséget nyújtottak az alsóvárosi polgárőrök. Ez a helyzet szeptember közepéig napról napra fokozódott, ami azt jelentette szinte folyamatosan szolgálatba voltak. A kőrnyékbeli települések Röszke, Szentmihálytelek, Gyálarét polgárőreinek is segítettek a többi Szegedi polgárőr egyesületekkel közösen.
Több szegedi középiskolai tanulói is felkeresték az egyesületet, hogy szeretnének közösségi szolgálatra jelentkezni. Az egyesület az iskolákkal együttműködési megállapodást kötött és így a tanulók alkalomszerűen részt vettek a szolgálatellátásban.
A Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatával is jó a kapcsolatuk. Az önkormányzat ez évben is a működési költségeik jelentős részét támogatta. A Szegedi Rendőrkapitányság és a határrendészeti kirendeltség munkatársaival is jó együttműködő kapcsolatuk van. A rendőrséggel közösen összesen 4325 órát voltak szolgálatban.
Összességében 20806 órát töltöttek szolgálatban és 32331 kilométert tettek meg szolgálati és magán gépjárművel. Az önkormányzattól, a megyei polgárőr szövetségtől valamint az OPSZ-től kapott támogatásokkal együtt összesen 2,6 millió forintból gazdálkodtak. A támogatási szerződésekkel minden esetben határidőre elszámoltak.
Végül az elnök megköszönte a segítséget a polgárőr társainak és az együttműködő szervezeteknek.

Dr. Révész Szabolcs alezredes megköszönte az egyesület tagjainak, hogy ebben a nehéz időszakban segítséget nyújtottak a HRK-nak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a migránshelyzetből adódó feladat várhatóan idén is fokozódnak, amiért továbbra is számít a polgárőrök együttműködő készségre. Kollár Krisztián százados köszönete után Batiz István megyei elnök kért szót. Elmondta, hogy az OPSZ elnökségének december 18-i évzáró ülésén dr. Túrós András, az OPSZ elnöke úgy fogalmazott egy Belügyminisztériumi miniszterhelyettes és négy államtitkár jelenlétében, hogy „Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és a Szegedi polgárőrök kimagasló emberfeletti tevékenységet végeztek, ők a hétköznapok hősei”. Ez valóban így van, és köszönet jár a migrációban és az egészében végzett munkájukért.