Ezren ünnepeltek Somogyországban, a megyei polgárőr napon

2014. június 01. 21:50
Ezren ünnepeltek Somogyországban, a megyei polgárőr napon
Mondhatni szerény protokoll, de annál lelkesebb önkéntes bűnmegelőzők jellemezték a Kőröshegyen május 31-én rendezett Somogy Megyei Polgárőr Napot. A mintegy ezer polgárőr és családtagja mellett jelen volt a remekül szervezett rendezvényen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, dr. Piros Attila r. dandártábornok, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.
Az ünneplő polgárőröket Marcali Tamás, Kőröshegy polgármestere köszöntötte elsőként, majd Witzmann Tamás szólt őszinte barátsággal azokat, akik valódi hivatástudattal szolgálják a közbiztonságot. Költői kérdést is feltett köszöntőjében, miszerint ki tudja, mennyi lenne a bűncselekmények száma a megyében, vagy akár országosan, ha Ti nem lennétek, polgárőrök?! Somogyban 246 település rendjét, biztonságát védik, óvják az önkéntes bűnmegelőzők, akiknek nem lehet elégszer megköszönni ezt a szabadidejük, s nem ritkán a családjuk rovására végzett tevékenységet.
Kollégáknak nevezte a polgárőröket dr. Piros Attila Somogyország főkapitánya
Kollégáknak nevezte a polgárőröket dr. Piros Attila Somogyország főkapitánya

Nálunk Somogyországban kollégáknak - méghozzá 100 százalékos társnak - tekintjük a polgárőröket, akiknek köszönöm áldozatkész tevékenységüket ezúton is. Nélkületek nem lehetett volna a bűnüldözésben és a bűnmegelőzésben olyan eredményeket elérni, amelyek révén megyénk a legjobbak között van az országos statisztikákban, s aminek köszönhetően Somogy polgárai biztonságban érezhetik magukat!
Az OPSZ elnöke azzal kezdte mondandóját: Nógráddal és Hajdú-Biharral szemben - e két megyében is ezen a napon volt a megyei polgárőrünnep - azért választotta Kőröshegyet, mert szerette volna személyesen megköszönni a somogyi önkénteseknek a Balaton és az egész megye biztonsága érdekében végzett kiemelkedő tevékenységüket. Azoknak a névtelen hősöknek jár a köszönet - hangsúlyozta dr. Túrós András -, akik sikert sikerre halmoznak manapság. Az ország 60 ezer polgárőre 8 millió óra szolgálatot teljesített 2013-ban, s ezt a kormány is méltányolta, emelve a polgárőröknek szánt kormányzati támogatás összegét, s emellett gépkocsikat, kerékpárokat is adtak az egyesületek mobilitását javítandó. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter azt kérte az OPSZ Közgyűlésén: kicsit jobban, kicsit többet tegyünk a köz érdekében. Azt kérem a somogyi polgárőröktől, tegyenek még többet a lakosság igényeinek megfelelően a nagyobb biztonság érdekében. Köszöntő szavai után a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata kitüntetést nyújtotta át Kuselok Mátyás polgárőrnek, a Balatonföldvári PE volt elnökének.
Mi 365 napon keresztül dolgozunk a megye biztonságáért, hiszen az itt ünneplők mellett sokan vannak ma is szolgálatban - mondotta Peszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Kívánom, érezzétek jól magatokat, kapcsolódjatok ki a kultúrműsorokon, legyetek részesei a sportversenyeknek, főzzétek le egymást a gasztronómiai vetélkedésen! E gondolatok jegyében a megyei polgárőr napot megnyitom! - mondta az elnök, akinek szavai után a Kőröshegyi Dalkör adott nagy tetszést aratott műsort.
Amely után kezdetét vették a kulturális- és sportprogramok, de persze volt itt minden, mint a búcsúban. A gyermekeknek légvár és kisvasút, a felnőtteknek bemutatók és Völgyhíd látogatás, s voltak, akik Kőröshegy borait is végigkóstolhatták Böröcz József borász vendégszeretetének köszönhetően.
Az OPSZ elnöke több egyesület sátrát is meglátogatta, kötetlenül elbeszélgetve örömeikről, gondjaikról a polgárőrökkel. Járt az Inke PE, majd a Kaposvár Kistérségi PE sátránál, ellátogatott a Nemesdédiekhez és a Kercseligeti polgárőrökhöz is, de mert úton-útfélen megállították, szinte a megye minden egyesületének képviselőjével találkozott.
A Poór Gyula vezette Kőröshegyi Polgárőr Egyesület remek szervezését dicséri: késő estig önfeledten szórakozhattak az önkéntes bűnmegelőzők a tartalmas, színes programokkal „telített" polgárőr napon.

 

(Cikk: Tóth Zoltán, fotó: Rádió P)