Fébó Norbert kökényi polgárőr élménybeszámolója

2013. május 15. 08:27
Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata idén, egy 4 modulból álló elméleti és szakmai képzést valósít meg a Lakiteleki Népfőiskolán. Az előzetesen meghirdetett jelentkezési lehetőséggel élve, a Kökényi Egyesület is regisztrált 4 fő részvevőt.
Az OPSZ Lovas tagozatának szervezésében, az év elején indult lovas oktatás harmadik előadássorozata az április 26-28-i hétvégén került megrendezésre. A hosszúhétvége ismét tartalmas és nagyon hasznos volt, az előadásokat ez alkalommal is tekintélyes nevek fémjelezték.

A péntek este, a már kialakult hagyomány szerint, a közös ötletelés jegyében telt. Nagyon sok gyakorlatias kérdés vetődik fel a szolgálati forma és az általános hobbi vagy sportlovaglás összehangolásakor. A ló és lovasa felszerelése, a szolgálat ellátásához kapcsolódó egyedi helyzetek kezelése – különösen az állat szempontjából – és még megannyi speciális tényező. Az ezeken az estéken zajló egyeztetések rendkívül értékesek, a gyakorlott lovasok ilyenkor kötetlenül és őszintén előadott tapasztalatai később szervesen beépülhetnek a gyakorlatba, akár a szabályozás erejével is. Néhány, az előző előadások alkalmával megismert hallgatót, már személyes, jó ismerősünkként köszönthettünk. A résztvevők sokrétű, színes tapasztalatai igen értékesek számunkra, akik most ismerkedünk a lótartás, a lovaglás elméleti alapjai után a gyakorlati megvalósítás lehetőségeivel, nehézségeivel és ezzel együtt, persze minden örömével is. Emellett úgy gondoljuk, hogy a majdani lovas polgárőr járőrszolgálat előnyeit közvetve mindenki élvezni fogja majd Kökényben.

Szombat délelőtt egy lebilincselő előadást hallgathattunk, összeszedett, keményvonalas, mégis humoros és szemléletes stílusban, a díjlovaglás örökös magyar bajnokától Dallos Gyulától. A lovas körökben „Gyula bácsi” – ként szólított mesteredző, a magyar lovas sport egyik legismertebb és nemzetközileg is elismert alakja. Elmondása szerint, több mint 50 éve van kapcsolta a lovakkal. Előadásának témája, fő irányvonala, a ló egészég védelme, idomítása és kiképzése volt, megtűzdelve képi videó anyaggal és híres Aktion lovának néhány felvételével. De ennél szélesebb körű látásmódot, szemléletet akart megmutatni. Megjelenése és előadásmódja tekintélyt sugárzó, fegyelmezett volt. Amit mondott, lovas etikáról, a dohányzástól vagy általános, emberi magatartástól kezdve, a ló és a lovas kívánatos megjelenéséig, egy átfogó, nyílt, őszinte és szigorú értékrendszert képvisel. Mégis vonzó és kiegyensúlyozott hozzáállás, szakmailag és emberileg egyaránt.

A délutánt Dr. Bodó Imre, a Debreceni Agrártudományi Egyetem professor emeritusának társaságában tölthettük. A professzor áttekintő előadást tartott a legfontosabb és legismertebb lófajtákról, történelmünk neves tenyésztőiről. Ismét sok érdeklődő kérdés zárta a blokkot, a tanár úr felajánlotta, hogy a kedvünkért egyel későbbi vonattal tér haza.

A kora esti előadásokat, az előző két modul során megismert Dénes Péter lovas szakértő, az OPSZ Lovas Tagozatának elnökségi tagja tartotta. A tematika most a lószerszámok és a takarmányozás köré épült. Aztán a kurzus mindig nagyon várt része következett, a Népfőiskola egyik ló futtatóján, végre lovakkal, testközelből! Itt a ló általános küllemi bírálatáról, fő színeiről és egyedenkénti jellemző jegyeiről esett szó. A két kivezetett patás igazán engedelmes partner volt, bár többször jelezték értetlenségüket, hogy: „Most, akkor mi van? Nem megyünk sehova?”

A hosszú és velős napot szórakoztató műsor zárta. Egy könnyed és nevettető mesejáték, ezúttal nem kifejezetten gyerekeknek, majd egy könnyűzenei koncert, az egyik tehetségkutató műsor színpadáról ismert énekes, Palcsó Tamás előadásában.

A vasárnap reggeli, élénk napsütésben Lezsák Levente, lovas kaszkadőr, egyetemi előadó fogadott minket, újra külső helyszínen, saját lovai társaságában. A lóval való kommunikációt illetően bámulatos előadást láthattunk, ahol még a tekintet is lehet egyértelmű parancs vagy segítség. A lovak leggyakoribb szokásai és félelmei kerültek még szóba. A délelőtt részeként, mikor Levente két lovon állva vágtatott, láthattunk egy igazi, filmbe illő, lenyűgözően professzionális esést is. Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy tátott szájjal hallgattuk és néztük volna, akár estig is.

Végül, a hévégi programsorozat zárásaként, Somogyi Zsuzsanna sportlovas oktató folytatta legutóbbi óráját a lovas etikettről, de ezúttal a tereplovaglás körülményeit illetően. A lovas etikett célja, a kulturált, rendezett megjelenés, a felelősségteljes, egymásra odafigyelő viselkedés és alapvetően lovaink és egymás biztonsága. Somogyi Zsuzsanna is záporozó kérdések között tudta csak befejezni mondandóját. A képzésen résztvevők láthatóan minden alkalommal komolyan veszik a lehetőséget és megragadják az alkalmat ismereteik bővítésére a válogatott, nívós szakmai forrásokból.

A Lóval megerősített járőrszolgálatot ellátó polgárőrök oktatásának ez évi, záró előadásai és a vizsgák júliusban zajlanak Lakiteleken, az Országos Polgárőr Lovas Szemlével egy időben.

 

Fébó Norbert – Kökényi Polgárőr Egyesület