Formálódik az új Polgárőr törvény

2011. május 28. 23:01
Formálódik az új Polgárőr törvény
A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és az Országos Polgárőr Szövetség közbiztonságról szóló tudományos konferenciát rendezett a Megyeházán. Dr. Szűcs Lajos, a MÖOSZ elnöke, a rendezvény házigazdája, a tanácskozás egyik legfontosabb üzenetének azt tartja, hogy igazi, mélyreható változás csak akkor érhető el, ha képesek vagyunk megbízni közösségeinkben.

 

Polgárőrök, országos politikusok, közigazgatási szakemberek, megyei-, és települési vezetők vettek részt azon a konferencián, amelynek házigazdája dr. Szűcs Lajos, Pest megye közgyűlésének elnöke volt. A megyeházán tartott tanácskozás célja az volt, hogy a két éve, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és az Országos Polgárőr Szövetség között fennálló együttműködést szorosabbra fűzzék, és új alapokra helyezzék. Az előadók között foglalt helyet dr. Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, dr.Kocsis Máté a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke, dr. Túrós András az OPSZ elnöke, valamint Tóth Attila Sándor, az OPSZ elnökhelyettese.

 


Dr. Szűcs Lajos a konferencia egyik legfontosabb üzeneteként azt fogalmazta meg, hogy a helyi emberektől nem lehet elvenni azt a jogot, hogy saját életükről döntsenek. Igazi mélyreható változás csak akkor lehetséges, ha képesek vagyunk megbízni a közösségeinkben.

 

 


A konferencián részt vett dr. Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára is, aki maga is hosszú évek óta tevékeny részt vállal a polgárőri munkában. Véleménye szerint nem a polgárőrséget kell morálisan megerősíteni, hanem azt kell élesen szétválasztani, hogy a sajtóban az elmúlt időszakban szereplő polgárőrség nem azonos azzal, amely naponta végzi a munkáját. A törvényi változásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy nem szigorodtak a szabályok, csak a 2006-os állapotokhoz tértek vissza, bezárva azokat a kiskapukat, amelyeket a 2008-as és 2009-es módosítások tettek lehetővé.

 

 

 

T.A.