Gógánhegyi szemétgyűjtés

2015. március 17. 10:00
Gógánhegyi szemétgyűjtés
Régóta bántotta a polgárőrök szemét, hogy a Gógánhegy területén, a hajléktalan szálló közelében, nagyon sok hulladék kerül az útszéli gondozatlan területekre, ezért március 14-én egy szemétszedési akciót szerveztek.

A hétvégi telkek mellett sokan laknak erre felé és számukra sem mindegy milyen környezetben, ezért már a tél folyamán elkezdték megtervezni majd megszervezni a környéken lakókkal az eldobott hulladékok összeszedését, feltakarítását.

A 2015. március 14-ére meghirdetett munkára, már korán reggel gyülekeztek a Gógánvölgyi Polgárőr Egyesület tagjai mellett a környezetük tisztaságára odafigyelő környék lakói. Volt, aki gyermekével együtt jött, így ő is kivehette részét a munkából. Előkerültek a kesztyűk, vödrök, zsákok, majd egy rövid balesetvédelmi oktatás után megindult a gyűjtés.

Volt ahol zsákokban, kisebb műanyag szatyrokban dobtak el különféle házi szemetet, vagy szétszerelt hűtők használhatatlan maradványai vártak az enyészetre. Találtak gépkocsi alkatrészeket, szélvédő darabokat és egyéb üvegeket az egyik betonfallal kirakott vízelvezető árokban. Fémvázas szék műanyag ülőkéjét, rugós matracot, takarót, párnát, és több zsáknyi egyéb hulladékot. A valamikori Hűtőgyár mellett is több zsáknyi műanyag flakon, sörös doboz gyűlt össze. A polgárőrök szerint az sem igazán természetes, hogy az autógumikat a hegyben hagyja el a volt gazdája. Egyik helyen több plüss állat várt egy kis gondoskodó ölelésre, bár biztosan nem babakocsiból estek ki.

A polgárőrök az akcióra összegyűlt tizenöt környékbelivel együtt zsákokba rakták a szemetet és a Zala-Depo Kft. által biztosított konténerbe helyezték. A nagyobb dolgok is utánfutóra kerültek és úgy szállították el a konténerhez. A púposan megrakott öt köbméteres konténerre már tíz zsák nem fért fel.

 

Ugyan az akció során nem sikerült minden hulladékot összeszedniük, de bíznak benne, hogy a rendezett környezetet nem csúfítják el újabb kidobott szeméttel az arra járók.