II. kerületi rendőrök és polgárőrök buktatták le a zalai autótolvajokat

2013. január 12. 15:20
II. kerületi rendőrök és polgárőrök buktatták le a zalai autótolvajokat
Egy zalai kistelepülésen találták meg a Kuruclesi útról ellopott autót a II. kerületi nyomozók a budaligeti polgárőrökkel közös akcióban. A tavaly decemberi esetnél a forró nyomok néhány órán belül egy jól szervezett, autótolvaj csapathoz vezettek. A helyi rendőrök és polgárőrök évtizedes együttműködése, valamint a precíz beavatkozás sok éve tartó bűncselekmény-sorozatnak vetett véget.

A jól szervezett munkának köszönhetően decemberben a Budapest Főváros II. kerületi Rendőrkapitányság nyomozóinak a II. Kerület Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület tagjaival közösen sikerült lefülelni egy autólopásra szakosodott bandát, amely évek óta nem kis bosszúságot okozott a járműtulajdonosoknak. A budaligeti polgárőr egyesület vezetőjéhez december 17-én hajnalban érkezett a jelzés, hogy elloptak egy autót Kuruclesről, a II. kerület egyik településrészéről. A riasztott polgárőr perceken belül a helyszínre ért és igyekezett minél több információt megtudni a lopás körülményeiről, valamint az eltűnt járműről. Az autó tulajdonosával, illetve a gépjármű ellopásának hírére azonnal reagáló rendőrséggel folyamatos

kapcsolatot tartva a polgárőr a lopott jármű nyomába eredt, és meg sem állt egy kis faluig, amely Zalaegerszegtől néhány kilométerre fekszik.

– A nyomozóink egy percet sem késlekedve megkezdték az ügy felderítését: felvették a kapcsolatot a zalai megyeszékhelyen dolgozó kollégákkal, majd a településre érve együttes erővel kezdték meg a faluban nyoma veszett személyautó felkutatását – tájékoztatott Seres Ernő, a II. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője.

– A település kis mérete ellenére nem volt egyszerű megtalálni az autót, amelyet az utolsó pillanatig megpróbáltak elrejteni. Kiderült, hogy a községben évek óta dolgozott egy csapat, amely autólopással, járműbontással, valamint gépkocsi- és alkatrész-értékesítéssel egyaránt foglalkozott. Ugyanakkor a hatóságoknak eddig nem sikerült tetten érni a település polgárai közül többnek is jó megélhetést biztosító, főként Skoda típusú gépkocsikra szakosodott társaságot. A nyomozóink végül egy ház mélygarázsában bukkantak a keresett Skodára és ládaszám foglaltak le lopott autókból származó, bontott alkatrészeket.

A kerületi rendőrkapitány kiemelte, hogy a polgárőrség és a rendőrség együttműködése példaértékű volt, az akció pedig óramű pontossággal zajlott. Seres Ernő hangsúlyozta: ismét bebizonyosodott, hogy a rendőrség a polgárőrség nélkül egy félkarú óriás. A II. kerületi polgárőrök évtizedek óta rendszeres és magas színvonalon nyújtanak segítséget a testületnek, az egyesületek képviselői pedig továbbra is számíthatnak a rendőrség támogatására. A helyi polgárőrök szakmai felkészültségének és az évek óta tartó kollegiális kapcsolat eredménye, hogy a rendőrség végül visszaszolgáltathatta a II. kerületi tulajdonosának az autót, mielőtt azt szétbontották volna.

A rendőrkapitány felhívta a figyelmet: az új szervezeti és működési szabályzat szerint tavaly októbertől a fővárosban ismét a kerületi nyomozók vizsgálják a városrészekben ellopott autók ügyeit. A helyi rendőrök már az első hetekben nagy erőket mozgósítottak annak érdekében, hogy visszaszorítsák a II. kerületben gyakoribbá vált gépjárműlopásokat. Ennek a törekvésnek az eredménye a mostani és a közelmúltban történt több elfogás. A zalai akcióban számos személyt letartóztattak, és ezzel remények szerint sikerült felszámolni a helyi bűnszervezetet.
– A Zala megyei példa is azt mutatja, hogy csak a lakosság, a polgárőrség és a rendőrség együttműködésével lehet valós eredményeket elérni – emelte ki Markos György, a II. Kerület Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese. – Minden elismerésem a munkatársaimé, akik saját költségükön, szabadidejükben, a rendőrség munkáját segítve dolgoznak a polgárőrségnél.
A vezető arra is emlékeztetett, hogy a polgárőr egyesületek szerves részei a II. kerület mindennapjainak: az iskolák környékén közlekedésbiztonsági segítséget nyújtva, az önkormányzati rendezvényeken biztosítási munkát ellátva, vagy éppen a rendőrséggel összehangolt közbiztonsági akciókhoz csatlakozva egyaránt a városrész polgárainak nyugalmáért és biztonságáért dolgoznak. Mint Markos György fogalmazott: ha egy bűncselekmény nem történik meg, akkor már nem dolgozott hiába polgárőr szervezetük.

 

Szabó Gergely