Ismét van járőrkutya Körmenden

2015. május 12. 22:41
Ismét van járőrkutya Körmenden

Vas megyében először Körmenden vezették be a kutyás polgárőr szolgálatot. A Körmendi Kutyasport Centrum Kántor és Csupati Kutyaiskolában közel 17 éve képeznek ki olyan kutyákat, amelyekkel a polgárőrök is teljesíthetnek szolgálatot. Emellett a fegyveres testületek kutyáinak is folyik a képzés.

Körmend határában alakították ki a gyakorlópályát, Biczó Péter - aki maga is polgárőr - ezüstkoszorús mesterkiképző vezeti a foglalkozásokat. A szakmai munkát haláláig Tóth Tibor „CSUPATI” nyugalmazott rendőr főhadnagy, a legendás KÁNTOR egykori gazdája felügyelte, aki rendszeresen részt vett a Vas Megyei Polgárőr Szövetség rendezvényein is. A rátermett ebek egy tanfolyam után országos rangú szakemberek előtt vizsgázhatnak. Az elmúlt években Körmend kétszer is helyet adott ennek a megmérettetésnek.

Az első, az ORFK vizsgával rendelkező eb az INKA névre hallgató német juhász volt, mely 1996 óta teljesített szolgálatot. Őt követte Habda Tamás körmendi polgárőr kutyája, CINDY –szintén német juhász, vele egy időben vizsgázott Kolmann Norbert szintén körmendi polgárőr kutyája, CHARLIE is. A sorban a következő, az iskolavezető Biczó Péter ordas német juhásza ARTI volt. Közülük már csak Charlie él, de ő is már 13 éves –nyugdíjba vonult.

Az új jövevény, a szintén ordas, 4 éves kan, BUGSY. Ez év márciusában tett sikeres vizsgát az ORFK Kutyavezető-Képző és Állatfelügyeleti Közponban, Dunakeszin. A felkészítésben Biczó Péter segítségére volt Szilvágyi Imre (Körmend) és Simon Zoltán (Ispánk-a kutya tenyésztője).

A vizsgára több hónapig készültek. A segédek keményen gyakoroltatták az őrző-védő munkához szükséges ismereteket. A fegyelmező és ügyességi gyakorlatok mellett a kutyáknak olyan szituációs gyakorlaton is részt kell venniük, amelyek a valóságban is előfordulhatnak, s a szolgálat teljesítéséhez hozzátartoznak. A kutyáknak akkor sem szabad félni, ha például fegyverrel fenyegetik, Őt és gazdáját, vagy ha egy épületben vezetőjüket megtámadják, kemény fogással hárítaniuk kell a veszélyt. A támadó lefogása után pedig biztosítaniuk kell vezetőjük további intézkedéseit. Ilyen, és ehhez hasonló feladatok gyakorlása után BUGSY sikeres vizsgát tett, így együtt indulhat szolgálatba a körmendi polgárőrökkel.

A Körmendi Kutyasport Centrum megalakítása óta együttműködik a Körmendi Polgárőr Egyesülettel, a Vas Megyei Polgárőr Szövetséggel, hiszen a jól képzett kutyák nem csak hű társak, de megbízható segítők járőrszolgálat közben.

 

(Szöveg, fotó: Joó Tamás sajtóreferens, Vas Megyei Polgárőr Szövetség)