Járőrautót kaptak a várpalotai polgárőrök

2015. március 03. 21:58
Járőrautót kaptak a várpalotai polgárőrök

Várpalota központjában, a polgárőr egyesület bázisa előtti téren ünnepelni gyülekeztek március 3-án kora délután az önkéntes bűnmegelőzők. Az Országos Polgárőr Szövetség elnökét várták, aki bensőséges ünnepség keretében egy Suzuki SX4 típusú járőrautót adott át a Várpalotai Polgárőr Egyesületnek.

Az ünnepségen dr. Túrós András, az OPSZ elnöke bevezetésként arról beszélt: nem egy csúcsra járatott, inkább közepesen működő egyesületet támogatnak e járművel éppen annak érdekében, hogy az országosan megújuló Polgárőrséghez hasonló elvek mentén, Várpalotán is az itt élők megelégedésére dolgozzanak az önkéntes bűnmegelőzők. Komoly létszámmal rendelkezik a Polgárőrség, s tevékenységükre a lakosság és a rendészeti szervek is elismeréssel tekintenek. Az országos elismertség a kormánynak és a Belügyminisztériumnak is köszönhető, hiszen a megújulás nélkülük elképzelhetetlen lenne. A formaruhától a járőrautókig mindent a belügyminisztériumtól kaptunk, mert vannak olyan belügyi vezetők – és e helyen Kontrát Károly parlamenti államtitkárra, a terület országgyűlési képviselőjére is gondolok – akik kifejezetten támogatják munkánkat. Neki is köszönhető, hogy EU-s pályázat révén 144 új járőrautó került 2014-ben a polgárőrökhöz. Bízunk benne, ennek idén is lesz folytatása. E gondolatok jegyében adom át e járőrautó kulcsát Nyitrai Béla elnöknek. S mert az autó üzemeltetéséhez anyagiakra is szükség van, 100 ezer forint azonnal támogatást és láthatósági mellényeket is adott a várpalotai önkénteseknek.

Talabér Márta, Várpalota polgármestere azt mondta: mindennek örülünk, amivel gazdagodik a város. Köszönjük ezt az ajándékot az OPSZ-nek, s remélem, valóban megújulás előtt áll az itteni polgárőr szervezet. Ha sikeres lesz toborzásuk, változás áll be a polgárőrök mindennapos munkájában, a várostól is nagyobb támogatásra számíthat az egyesület.

Egy új szolgálati autót ad át dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a várpalotai polgárőröknek Elemi érdekem rendőri vezetőként, hogy ütőképes, agilis polgárőrsége legyen Várpalotának – tette hozzá Csányi Zoltán r. alezredes, rendőrkapitány. A rendőrség önmagában kevés ahhoz, hogy a 22 ezer lakosú városban olyan közrendet, közbiztonságot teremtsen, amit az itt élők elvárnak. Ehhez szükséges az önkéntes bűnmegelőzők jól működő csapata, akikkel közösen erősek és eredményesek leszünk! Segítünk abban, hogy sikeres legyen a polgárőr egyesület megújulása. Mindehhez Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke hozzátette, hogy az irány ismert: tagtoborzás és eredményes szolgálat. És persze összefogás az önkormányzattal és a rendőrséggel, hogy messzemenően jól láthassák el szolgálatukat, valamennyi várpalotai megelégedésére.

A jelenleg 12 főt számláló polgárőr egyesület elnöke, Nyitrai Béla emlékeztetett arra: néhány éve még csaknem félszáz önkéntes bűnmegelőzőjük volt, ám sokan „kiöregedtek”, mások elköltöztek. Köszönetet mondva a példás támogatásért ígérte: megszolgálják ezt a bizalmat, frissült, új erővel látják majd el szolgálataikat.

Végezetül dr. Túrós András – miközben Porteleki Zsuzsanna és id. Varsányi József polgárőröknek elnöki jutalmat adott át – azt kérte: a közelgő közgyűlésen vegyék fel őt tiszteletbeli tagnak, hogy figyelemmel kísérhesse még közelebbről a megújulást. Azt szeretném, ha legalább megduplázódnak a jelenlegi létszám, s Várpalotán mintaegyesület alakulna ki, az itt élők megelégedésére!

 
Írás: T. Z.

Fotó: Szabó Péter Dániel /Napló/