Katasztrófavédelmi gyakorlat Székesfehérváron

2015. október 15. 15:23
Katasztrófavédelmi gyakorlat Székesfehérváron
A megyeszékhely külső védelmi tervének teljes körű gyakorlatát tartották október 14-én, szerdán délelőtt. A program során a városban telepített lakossági riasztó-tájékoztató szirénák kétszer is megszólaltak. A gyakorlaton a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi, a sárbogárdi és Somogy megyéből a siófoki hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor is részt vett, valamint a rendőrség és a polgárőrség vállalt szerepet a kárhelyszínhez vezető utak lezárásánál.

A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöb értékű – veszélyes anyagokkal foglalkozó – üzem működik. A megyeszékhely tekintetében ilyen a Sóstó Ipari Parkban lévő Flaga Gáz Kft. töltőüzeme, ezért Székesfehérvár is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolnak a szakemberek. Október 14-én, szerdán délelőtt a külső védelmi terv teljes körű gyakorlására került sor Székesfehérváron.
A program a Székesfehérvár járási helyi védelmi bizottság (HVB) riasztásával kezdődött szerdán reggel. Az értekezleten köszöntőt mondott és eligazítást tartott Dancs Norbert, a bizottság elnöke, Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Polgárőr tereli a forgalmat SzékesfehérváronA gyakorlat délelőtt egy feltételezett veszélyhelyzet elhárításával folytatódott, amelynek során a városban telepített, harminchat lakossági tájékoztató sziréna is megszólalt. Egy rövid, szöveges információt követően a katasztrófariadó szirénajele (120 másodpercig tartó, változó hangmagasságú folyamatos szirénahang) hangzott fel. A feltételezés alapján az üzem közúti tankautó töltőjében egy tartálykocsi töltése közben műszaki meghibásodás miatt a töltőcsonkból jelentős mennyiségű gáz került a szabadba. A lefejtő megpróbálta elhárítani a hibát, ám ez nem sikerült neki. A dolgozó bekapcsolta a lefejtő állás tűzjelzőjét, az üzem pedig értesítette a katasztrófavédelmet. A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi, a sárbogárdi és a siófoki hivatásos tűzoltók a telephely dolgozóinak együttműködésével hárították el, miközben a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan biztosította a meteorológiai adatokat a beavatkozók részére. A katasztrófavédelem egységei a telepített vízágyúkkal, vízpajzsok felállításával és tűzoltó vízsugarakkal hígították a levegőbe került propánbutángáz-felhőt, valamint egy dolgozót kimentettek a tartálykocsi közeléből. A férfit hordágyon vitték ki a mentőautóhoz. A kárfelszámolási gyakorlat befejezése után, a veszélyhelyzet elmúltával a lakossági tájékoztató szirénákon elhangzott a riadó feloldásának jele, a 2 x 30 másodpercig tartó, állandó hangmagasságú szirénahang 30 másodperces szünettel.

A szituációs gyakorlat során a gázfelhő miatt közvetlenül veszélyeztetett területet, közutakat a rendőrség és a polgárőrség lezárta.
A külső védelmi terv gyakorlata során Székesfehérvár általános- és középiskolái, valamint a felsőoktatási intézmények tűzriadó gyakorlatot, majd a szirénák első megszólalásakor elzárkózást hajtottak végre.