Konferencia a határtérség biztonságáért

2013. június 12. 17:30
Konferencia a határtérség biztonságáért
A Nemzeti Együttműködési Alap és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával a somoskőújfalui Bűnmegelőzési Központ Polgárőr Közhasznú Egyesület, 2013. május 28.-án, hagyományteremtő jelleggel nemzetközi bűnmegelőzési konferenciát rendezett. A fórum célja volt, hogy lehetőséget adjon a határon átnyúló bűnözés megelőzésében, és a határtérség biztonságának fenntartásában szerepet vállaló állami és civil szervezeteknek határon innen és túl, új együttműködési formák felkutatására és kialakítására, új ismeretek átadására. Célja volt továbbá a rendezvénynek a meglévő együttműködések erősítése, új kapcsolatok kialakítása a civil és az állami szféra között a határ két oldalán.

A megjelent szervezetek vezetőit Egyed Rezső elnök köszöntötte, majd a napirend ismertetését követően három színvonalas előadás hangzott el. Elsőként Dr. Kalmár Zsolt r. alezredes a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányág osztályvezetője tartotta meg a „Határon átnyúló bűnözés helyi sajátosságai, rendvédelmi együttműködés lehetőségei és tapasztalatai” című előadását, majd ezután Dr. Havasi Zoltán r. dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatója következett „Az inaktív rendvédelmi állomány rejtett bűnmegelőzési lehetőségeinek kiaknázása, a határon túli együttműködés jelentősége és hatása a bűnmegelőzésben” című előadásával. A harmadik előadó, Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke a civil bűnmegelőzési együttműködés határon átnyúló lehetőségeiről és tapasztalatairól szólt, melynek során tájékoztatta a konferencia résztvevőit a témakörben megszerzett tapasztalatiról. A szomszédos Szlovákiát Fülek város alpolgármestere, valamint a Szlovák Veterán Rendőrök Szövetsége Rimaszombati Szervezete elnöksége képviselte. Belko Róbert alpolgármester kifejezte elismerését és az együttműködési lehetőségek felkutatása érdekében további egyeztetéseket és megbeszéléseket szorgalmazott. Tekintettel arra, hogy Szlovákiában, a magyarországihoz hasonló civil bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezet, mint a polgárőrség nem létezik, így számítanak a Nógrád megyei tapasztalatokra is, fejtette ki a felvidéki város alpolgármestere.

 

A Nógrád megyei Somoskőújfalu határtelepülés, ahol hosszú évekre visszanyúlóan komoly tradíciói, és emlékei vannak a rendvédelemnek, és komoly hagyományai az állami szervezetek és a civilek közötti együttműködésnek határon innen és túl, ezért az Egyesület a nemzetközi kapcsolatok erősítését is kiemelten kezeli. Céljuk, hogy a település a kistérségben a határon átnyúló bűnmegelőzési tevékenység bázisává váljon, melynek megvalósításához minden pályázati lehetőséget megragadnak.

 

Egyed Rezső elnök

Bűnmegelőzési Központ Polgárőr Közhasznú Egyesület
Somoskőújfalu