Környezetvédelmi feladatokat láttak el a lovasok

2021. március 08. 09:18
Környezetvédelmi feladatokat láttak el a lovasok
Eseményekkel teli hétvégét tudhatnak maguk mögött az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának a tagjai.

20210308-lovasok2Écsen  akadt bőven feladata a lovasoknak. A külterületek ellenőrzése során nem csak az illegális szemétlerakók feltérképezését végezték el, hanem a tilosban motorozókat is, akik hatalmas természeti károkat képesek okozni az erdőkben száguldozva a terepmotorokkal. Ahol szükség volt, ott az Écsi Polgárőr Egyesület tagjai éltek a figyelmeztetés lehetőségével.


Mint arról Dongó József, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület Lovas tagozatának a tagjai beszámolt, március 6-án hat fővel láttak el szolgálatot, amely során szintén a környezetvédelemé volt a főszerep. A lovas csapat elsősorban illegális szemetelők után kutatott, valamint felmérték azokat a helyszíneket, amelyeket szívesen látogatnak az elkövetők. A fatolvajok sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a szolgálatok során a rájuk is kiemelt figyelemmel vannak a polgárőrök. A külterületi tanyákon élők viszont biztonságban tudhatják magukat, mivel az egyesület a szolgálatadások alkalmával mindig beépíti a járőrútvonalába ezeket a területeket, így mindenki megfelelő figyelmet kap, hogy Kiskunfélegyháza biztonsága szavatolt legyen.
Dongó József egy fontos dologra is felhívta a figyelmét a lovas polgárőröknek.
– Az összevont szolgálatoknál sajnos már nem csak az emberek egészségügyi kockázatait kell szem előtt tartani, hanem a lovak esetében az Európában terjedő veszélyes herpesz vírus ellen is óvintézkedésekkel kell lennünk. Mint felelős lótartók szolgálataink alkalmával kizárólag egy-egy ló tartási helyről való lovakkal teljesítünk szolgálatot, de figyelünk eszközeink, öltözetünk használatára is – mondta Dongó József.

A Komárom-Esztergom megyei lovas polgárőrök (Nagyigmándi és Naszályi Sólyom PE) külterületi szolgálatban illegális szemétlerakókat észleltek több település határában is, bejelentéseket megtették.

szöveg: OPSZ összeállítás
fotó: OPSZ Lovas és Kutyás Tagozat