Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava

2014. május 30. 14:28
Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava
Lassan véget ér az iskolaév, elkezd benépesülni a tavak környéke a szünidejüket töltő gyermekekkel, szüleikkel és az ide látogató külföldi vendégekkel. Annak érdekében, hogy a nyaralásból mindenki kellemes élményekkel térhessen haza, nem kevés munka vár a rendőrökre és a polgárőrökre az idegenforgalmi szezon időszakában. Hogy megfelelőképpen felkészültek e feladatok minőségi ellátására polgárőreink, erről bizonyosodhattak meg a résztvevők a május 29-én Siófokon, a Yacht Club Hotel különtermében tartott polgárőr szezonnyitón.
Amelyen részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Piros Attila r. dandártábornok, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője - egyben a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság/BKKB/ soros elnöke - és Jamrik Péter, a Balatoni Fejlesztési Bizottság Közbiztonsági Testületének elnöke, valamint az érintett Balaton-parti és Velencei-tavi polgárőr egyesületek vezetői.
A tanácskozáson a BKKB soros elnöke azt hangsúlyozta előadásában: a rendőrségnek és stratégiai partnerének, a Polgárőrségnek közösen kell tenni a közrend, a közbiztonság fenntartásáért. Somogyországban a polgárőröket a rend őrei kollégáknak tekintik, akár önállóan, akár rendőrrel vannak szolgálatban. S mert a magyar tenger partján számtalan rendezvény van - néha naponta több is - minden tekintetben szükség van a polgárőrök támogatására. Bejelentette: a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányságon sajtószolgálatot működtetnek majd az idegenforgalmi szezon időszakában.
Jamrik Péter elemző, tervező, támogató és koordináló munkájukról tájékoztatta a jelenvoltakat, szólt a Balaton Komplex Vízbiztonsági Programjáról, amelyet Európai Uniós pénzből valósítanak majd meg, s ebből jut a térség közbiztonságának javítására is. Van bőven feladat a polgárőrök számára a vízen is, ezért is a BFT támogatja a vízi polgárőrök tevékenységét.
A „hátországban", ahonnan elvezényelnek rendőröket a Balaton partjára, még több munkája lesz a polgárőröknek a rend, a közbiztonság fenntartásában - említette meg előadásában Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke, aki a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet: polgárőreink elsősegélynyújtó képessége kiváló, ezért is lehet rájuk számítani vészhelyzetekben is. S mert tikkasztó nyarat ígérnek a meteorológusok, biztos, hogy szükség is lesz ilyen ismereteik gyakorlati alkalmazására. Megjegyezte azt is: a lovas és a kerékpáros polgárőr szolgálatok is sokat tehetnek az idegenforgalmi szezon időszakában, s ne feledkezzünk meg az elmúlt évben már bevált „vendég polgárőrök" segítségéről sem.
A továbbiakban az érintett négy megye - Somogy, Veszprém, Zala, Fejér - polgárőr szövetségi vezetői adtak tájékoztatást arról, hogyan készültek fel a megnövekedett feladatok ellátására az érintett egyesületek a Balaton partján és az egyre népszerűbb Velencei tónál, majd Ikladi Endre, az OPSZ Gépjármű felderítési Tagozat vezetője ajánlotta fel segítségüket az ilyenkor „sűrűn lakott" és közlekedésileg is „telített" területeken.
Nyolc kerékpárt ad át Somogy, Veszprém és Zala érintett polgárőr egyesületi vezetőinek Jamrik Péter (balról)
Nyolc kerékpárt ad át Somogy, Veszprém és Zala érintett polgárőr egyesületi vezetőinek Jamrik Péter (balról)
Köszönet a szervezőknek ezért a színvonalas, tartalmas tanácskozásért, és külön köszönet azoknak a polgárőröknek, akik vállalták e nem kis feladatot! E gondolatokkal kezdte beszédét dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki a továbbiakban dr. Pintér Sándor belügyminisztert idézte. Aki az OPSZ Közgyűlésén azt kérte az önkéntes bűnmegelőzőktől: tegyük Magyarországot Európa legbiztonságosabb országává! Ezt kicsit továbbfejlesztve azt kérem a jelenlévőktől: legyen a Balaton és a Velencei-tó Európa két legbiztonságosabb tava! Azt kérem valamennyi polgárőrtől: olyan példaértékű munkát végezzenek ebben az időszakban, hogy ne csak a Balaton, de a Polgárőrség jó hírét is vigyék magukkal az itt pihenők, üdülők, nyaralók, magyarok és külföldiek egyaránt. Megfogalmaztuk, hogy növeljük a polgárőrök szolgálati óraszámát. Arra biztatom a két tó partján tevékenykedő önkénteseket: 190-200 órát vállaljanak fel ebben az időszakban! És arra hívnám fel a figyelmüket: kulturáltan, kinézetünkre is adva lépjünk szolgálatba. Megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a négy megye érintett polgárőrei egyen pólóban lássák majd el felelősségteljes feladataikat. S hogy „doppingolja" az itt szolgálatot teljesítőket, bejelentette: elnöki hatáskörben létrehozza „Az Év Balatoni Polgárőre" címet, s az elismerést az érintett három megyei szövetség vezetőjének közös javaslata alapján adja majd át október 23-án. Ugyanakkor a Somogy MRFK kezdeményezéséhez csatlakozva július 15. és augusztus 31. között egy fiatal polgárőr, vagy polgárőr családtag teljesít majd szolgálatot a Fonyódi Rendőrkapitányságon létrehozandó sajtócentrumban, aki összegyűjti az érintett megyék polgárőreinek tevékenységéről, szolgálatairól, mentési munkáiról szóló híreket, s továbbítja azt részben a rendőrség sajtósai, másrészt az OPSZ sajtószóvivője felé.
Kiemelten hívta fel a figyelmet arra: a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesületnek végre működnie kell! Az ORFK és a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetői támogatásukról biztosítottak, ennek megfelelően azt kérem: mindhárom hajójukkal a vízen is segítsék a vízirendőrök munkáját, akár közös szolgálatokkal is.
A tanácskozás végén néhány kérdés és kérés hangzott el, majd a válaszok megadása után Jamrik Péter a BFT nevében 8 kerékpárt adott át Somogy, Veszprém és Zala érintett polgárőr egyesületi vezetőinek mobilitásukat javítandó.

(Tóth)