Már repülnek a pécsi polgárőrök

2014. április 13. 18:40
Már repülnek a pécsi polgárőrök
Motoros siklóernyővel keresik az eltűnt személyeket, vagy éppen bűncselekményeket térképeznek fel a pécsi polgárőrök.
Magyarországon a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége alkalmazta először a légi járművet, példájukat több egyesület is követné a jövőben. A levegőben ugyanis háromszor-négyszer hatékonyabbak, mint a földön.

Eddig sportrepülésekhez, mostantól azonban már életmentéshez is használják a motoros siklóernyőt Pécsett. A baranyai polgárőrök egy pilóta segítségével három órán keresztül tudnak járőrözni a levegőben.

„Több száz ember munkáját tudja kiváltani ez az egyetlen egy eszköz, hisz 10-15 perc alatt több hektárnyi területet le tudunk repülni, és sokkal nagyobb részt látunk be a légi jármű segítségével" - mondja Cseh László, a Kökényi Polgárőr Egyesület elnöke.

A polgárőrök a városon kívül 30-40 méter magasságban, míg a városon belül akár háromszáz méter magasan tudnak repülni. A motoros siklóernyőt pedig ellátták egy speciális ernyővel is, amivel akár több száz kilót tudnak szállítani a polgárőrök. Így árvíznél, vagy erdőtüzeknél is bevethető lesz a csapat. A pécsi polgárőröknek azonban a legfőbb céljuk, hogy a bűnmegelőzésben vagy akár felderítésben a rendőrség munkáját segítsék.

Magyarországon a polgárőrök motoros siklóernyőt még nem használtak a járőrözéshez, ám a pécsiek példáját már több település is tervezi átvenni.

 

 

(forrás:pecsma.hu)