Megtartotta évértékelő gyűlését a Pest megyei polgárőrség

2014. május 28. 14:53
Megtartotta évértékelő gyűlését a Pest megyei polgárőrség
Hétvégén rendezték meg a Pest Megyei Polgárőr Szövetség éves taggyűlését, ahol egyebek mellett értékelték a 2013. évi esztendőt, elfogadták a beszámolókat, illetve a kimagaslóan teljesítő polgárőröknek elismeréseket adtak át.
2014. május 24-én Százhalombattán, a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban tartották meg a Pest Megyei Polgárőr Szövetség az éves taggyűléslét, ahol az érkezőket rögtön egy kiállítás élőképei fogadták. Százhalombatta főterén a polgárőrség technikai eszközeiből állítottak ki kerékpárokat, sárkányrepülőt, motorcsónakot, műszaki mentő- és tűzoltóautót, hogy ezzel is szemléltessék: a polgárőrök ott vannak a földön, vízen, levegőben.

A megyei közgyűlésen megjelent küldöttek, meghívott vendégek és az érdeklődők szinte teljesen megtöltötték a nagytermet, ahol dr. Bilisics Péter megyei elnök felkérte a közgyűlésen megjelenteket, hogy egyperces néma csendben emlékezzenek meg Gangl Andrásról, az OPSZ közelmúltban elhunyt Győr-Moson Sopron megyei elnökéről. E sajnálatos és szomorú eseményt követően köszöntötték a megjelent vendégeket. Külön köszöntötték Bóna Zoltán országgyűlési képviselőt, Sinka Lászlót Százhalombatta város alpolgármesterét - aki egyben a rendezvény házigazdája volt - Tucsányi István rendőr alezredest a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályvezetőjét, Pásztor József tűzoltó alezredest a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesét, valamint a városi kapitányságok megjelent képviselőit.

 

Sinka László, Százhalombatta város alpolgármestere a nyitóbeszédében méltatta a polgárőrség példamutató tevékenységét, társadalmi szerepvállalásának fontosságát, szükségességét és örömének adott hangot, hogy ismét egy nagy megyei rendezvény helyszíne lehet a város, hiszen a megyei szövetség már visszatérő vendég. A Magyar Autóklub és a Polgárőrség által szervezett „Biztonságosan közlekedni egy életúton" közlekedésbiztonsági és oktatási program megnyitójára is itt volt, valamint a megyei rendőr és katasztrófavédelmi napot is itt rendezték meg. Elmondta még, hogy húsz éve példaértékűen működik Százhalombattán a polgárőrség.


Ezt követően Pintér Lajos, majd Tucsányi István szólt röviden. Tolmácsolták dr. Mihály István Pest Megyei rendőr-főkapitány jókívánságait, majd arról beszéltek, hogy a rendőrség stratégiai partnerének tekinti a polgárőröket és megköszönték az önálló és a közös szolgálatok ellátását, valamint kérték, hogy a jövőben lehetőség szerint még szorosabban dolgozzanak együtt.

 

Dr. Bilisics Péter megyei elnök is megköszönte az egyesületek tagságának az áldozatkész munkáját nem utolsó sorban a családjaik megértését, a sok távollét miatt. Elmondta, hogy Pest megye a harmadik legnagyobb területű és a népesség számában az első a megyék között. A 187 település 18 járásban helyezkedik el, így ezek a paraméterek meghatározzák a jövőbeni célokat, hogy az elsők között emlegessék a Pest Megyei Polgárőr Szövetséget. Kiemelte: „Szövetségünk tagsága a múlt örökségének és a jelen kihívásainak kíván megfelelni. Szerves fejlődésen ment keresztül a polgárőrség, töretlen elszántsággal, meggyőződéssel kívánnak eleget tenni a vállalásainknak." Elmondta azt is, hogy az igazolványkiadás jól alakul még akkor is, ha több-kevesebb nehézség adódott mind az igénylések megfelelő időben történő folyamatában, mind a gyártásban. A szakmai értékelést a havazás és az árvízi védekezés valamint a hőség során folytatott példás helytállással kezdte. Rámutatott, hogy a polgárőrök az árvízi munkák során nem csak rakták, de vissza is bontották a homokzsákokat. Segítségére voltak a fővárosnak, Komárom-Esztergom valamint Győr-Moson-Sopron megyéknek is. „Jelszavunk volt: ahol a szükség oda ment a segítség" - mondta a megyei elnök.

Érdeklődéssel figyelik az értekezletre meghívottak dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökének értékelését
Érdeklődéssel figyelik az értekezletre meghívottak dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökének értékelését

A rendőrség stratégiai partnereként a végrehajtott közös és önálló polgárőr szolgálatoknak jelentős szerepe volt abban, hogy a megye illetékességi területén 2013-ban példanélküli javulás történt a bűncselekmények számának az alakulásában, hiszen harminc százalékkal esett vissza az esetek száma.
Dr. Bilisics Péter nem rejtette véka alá, hogy a 100x100 Biztonság mintaprogram keretén belül nem sikerült minden résztvevő településnek a feladatvállalásait végrehajtania és a konzekvenciák levonása után változtatásokra van szükség. Elindították az ötven órás közösségi szolgálati programot, melynek egyik nem titkolt célja a fiatalok szerepvállalásának a növelése a polgárőrségeken belül.
A Pest Megyei Polgárőr Szövetség anyagi, pénzügyi helyzete a források körültekintő felhasználásának, költségkímélő működtetésnek és a megnövekedett anyagi támogatásnak köszönhetően stabilnak mondható. Pályázati támogatást összesen 137 egyesület kapott, ebből 50 egyesület többször is pályázott. 44 egyesület részesült a Magyar Posta Zrt. támogatásából. Nagycsaládosok karácsonyi támogatását 33 család kapta meg. Összes támogatásra fordított összeg 2013-ban 31 millió 7 ezer forint volt.
Támogatásként kettő robogót és kettő személygépkocsit adtak át egyesületeknek, emellett a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik pályázatán hat egyesület nyert hat új gépjárművet.
Dr. Bilisics Péter végezetül megfogalmazta: „Úgy gondolom, a polgárőrök olykor erőn felüli munkával, hittel, a haza- és állampolgárai iránti lokálpatrióta szeretettel tesznek a köz biztonsága érdekében e nemes ügyért, ami a POLGÁRŐRSÉG."

 

Vetor Gyögy Felügyelő Bizottsági elnök a beszámolójában elmondta, hogy megjelentek az ügyeskedő bejelentések, amik ugyanabban az esetben többször visszatérő notórius személyektől erednek, nem fogadják el a vizsgálati eredményeket, sőt már feljelentik a polgármestert, a rendőrkapitányt, illetve a vizsgálatot lefolytatókat. Hozzátette, hogy ügyészségi, bírósági szakaszig egyetlen bejelentés sem jutott el!
Ezután Miller Klára a könyvelésről, valamint Rónai Tamás a könyvvizsgálatról adott tájékoztatást a taggyűlésnek, amit az értekezlet lényegében egyhangúlag elfogadott.

 

A közgyűlés zárásaként elismerések átadására került sor. A Pest Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége kiváló Polgárőr munkáért elismerésben részesítette, és egyben a megye által alapított ezüst kitüntetést kapta:

- Vadnai Zsolt (Nagykőrös)
- Tóth Ferenc (Nyársapáti)
- Nagy Árpád (Kocsér)
- Szabó József (Abony)
- Finszter József (Ceglédbercel)
- Lendvai József (Ceglédbercel)
- Tamás Attila (Ceglédbercel)
- Hunyadi János Attila (Ceglédi Szűcstelepi)
- Séllei Tibor (Ceglédi Szűcstelepi)
- Karsai István (Ceglédi Szűcstelepi)
- Trnovszki Sándor (Ceglédi Szűcstelepi)
- Kaló Ferenc (Pomáz)
- Bíró Bence (Tóalmás)

Arany kitüntetést vehetett át:

- Simon Mihály (Cegléd II.)
-Vinyovecz Tamás (Budaörs)
- Lászka Sándor (Szigetszentmiklós)
- Fleck István (Dunaharaszti)
- Polák János (Szigethalom)
- Zimonyi András (Tököl)
- Tőkés Attila (Taksony)
- Szeri Mihály (Göd Városi)
- Molnár László (Nagykáta)
- Turcsán János (Galgamácsa)
- Molnár László (Dömsöd)
- Pál Gábor (Göd)
- Gigor István (Cegléd-Bede)
- Mezőfi Ferenc (Bag)
- Gulyás László (Erdőkertes)
- Kiss Attila (Pécel)
- Turányi Lászlóné (Isaszeg)
- Kajtor Péter (Tura)
- Kurfis József (Mogyoród)
- Mihalovics Bertalan (Csömör)
- Pethő Attila (Veresegyháza)
- Szelőczey Edgár (Csobánka)
- Kovács Géza (Kisoroszi)

Az Év Polgárőre díját Kiss János ceglédi polgárőr, az Év Polgárőr Egyesülete díját pedig a Szigetszentmiklósi Polgárőr Egyesület képviselője vehette át. Az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetés pest megyében Nemes Ferenc érdemelte ki. Végül - de nem utolsó sorban - Hetesi László elnökségi tag több évtizedes tevékenységét köszönték meg a megye legrangosabb elismerésével.