Morálisan is meg kell erősíteni a polgárőrséget

2011. május 29. 18:29
Morálisan is meg kell erősíteni a polgárőrséget
Dr. Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a polgárőrök, a polgárőrszövetségek felé irányuló töretlen bizalomról beszélt azon a május 28-i közbiztonságról szóló konferencián, amelyet a MÖOSZ és OPSZ közösen szervezett.
A Pest megyei Megyeháza adott otthont annak a konferenciának, amelyet a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és az Országos Polgárőr Szövetség közösen szervezett. A találkozón részt vett Dr. Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke is. Kiemelt jelentőségű volt a rendezvény, hiszen azok a szereplők találkoztak, akik helyben, az adott településeken tudnak tenni azért, hogy az emberek biztonságérzete nagyobb legyen.

dr_kocsis_mate_611_20110529182506_407.jpg

Dr. Kocsis Máté hozzászólásában rámutatott, hogy a jelenlegi polgárőrségről szóló törvény megszüntette azt a joghézagot, amely lehetővé tette, hogy ún. ál-polgárőr szervezetek működhessenek. Ezek a szervezetek úgy tüntették fel magukat, mintha a kilencven ezres, társadalmilag megbecsült polgárőrségnek lennének a részei. Az elmúlt húsz évben a polgárőrség olyan érdemeket szerzett, amelyeket nem csak anyagi formában kell elismerni, hanem morálisan is. Ez utóbbira főleg abban a kialakult helyzetben van szükség, amikor olyan polgárőr egyesületek épültek be a magyar emberek köztudatába, amelyek politikai viharokat kavartak. A politikus hangsúlyozta: „Nem megengedhető, hogy a nagy múltú polgárőrszervezetek összekeveredjenek ezekkel a szervezetekkel."


A polgárőrségről szóló törvény módosításával kapcsolatban kiemelte, hogy a cél az volt, hogy ne lehessen visszaélni a polgárőrség nevével, szervezeti védjegyével, és ne lehessen a polgárőrséget felhasználni politikai célokra, sokszor törvénytelen eszközök kíséretében.

 

 

 

Dr. Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a résztvevők előtt felolvasta az általa vezetett parlamenti bizottság május 23-án kelt határozatát, amelyben a bizottság elismerését és megbecsülését is kifejezi a polgárőrség valamennyi tagja felé, akik önfeláldozó, önkéntes szolgálatukkal a lakókörnyezetük biztonságát a rendőrséggel közösen őrzik.

 

 

 

 

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a konferencián elhangzó politikai nyilatkozatokat történelmi jelentőségűnek minősítette, hiszen azok megerősítették, hogy a polgárőrségre szükség van.

T.A.