Pest megyében történt

2014. november 13. 11:19
Pest megyében történt
Tűzoltásnál segítettek, katasztrófavédelmi minősítésen vettek részt, értékelték az MLSZ együttműködést, illetve kiemelkedő elismerés a pomázi polgárőrségnek. A nemrég történt Pest megyei események összefoglalója következik.
A Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület polgárőreinek köszönhetően nem követelt emberéletet az a tűzeset, ami Dunakeszin volt a minap.

Éppen járőrszolgálatot láttak el Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület polgárőrei, amikor a Jácint utca egyik házának fészerénél tüzet észleltek. Azonnal értesítették a rendőrséget és a tűzoltóságot, akik pár percen belül a helyszínre érkeztek, és megkezdték az oltást.
Miután hívták a hatóságokat, segítettek a forgalomirányításban, illetve a környékbeli tűzcsapok felkutatásában, azok felnyitásában.

 

Dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke arról is hírt adott, miszerint múlt hónapban megtörtént az aszódi „Galga", budakeszi „Vadas", dunakeszi „Keszi", gödöllői „Rákos", pilisvörösvári „Kevély", szentendrei „Endre", szobi „Dupoly", és a váci „Naszály" mentőcsoportok Nemzeti Minősítő Gyakorlata. Ezen a beosztott polgárőr egyesületek is részt vettek. A Gödöllői járás Rákos Mentőcsoportnak a fő erejét, technikai eszközét a Csömöri Közbiztonsági Bűnmegelőző Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület biztosítja. A gyakorlaton a követelményeknek megfeleltek. A szimulációs gyakorlat szerint a több napja tartó heves esőzések miatt „Pilisábránd" település külterületén, a talaj meglazult és sárlavina formájában lezúdult a hegyoldalból és a 001-es számú főút egy szakaszát megrongálta. A főút egy szakaszon teljes mértékben megsemmisült és az azon közlekedő gépjárművek a lezúduló sárral és földdel együtt lecsúsztak. Több jármű a meredek partoldalon ragadt, de vannak olyan járművek is, melyek a főút alatti tóba estek. A járművekben beszorult sérültek vannak, a sárba emberek ragadtak. A lezúduló víz miatt homokzsákokkal kell a kárhelyszíneket védeni, így ideiglenes védőmű - nyúlgátak - kialakítása is elengedhetetlen. A gyakorlat során a mentőcsoportok elvégezték a kárhelyszínek zárását, biztosítását, a sárlavina által elsodort személyek felkutatását, mentését, az elsodort, illetve a tóba csúszott gépjárművek műszaki mentését, a vízkár elleni ideiglenes véd művek kiépítését.

 

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség és az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának együttműködési megállapodását értékelte dr. Bilisics Péter, a PMPSZ elnöke és Benkő Tamás, az MLSZ PMI igazgatója. A megyei szintű együttműködés feltételeinek kidolgozásánál figyelembe vették a Pest megyei labdarúgó sportszervezetek és a települési polgárőr egyesületek kooperációjának meglehetősen rendszertelen, kvázi ad hoc jellegét, és alapvetően két pillérre építették. Egyrészt felmérni a Pest megyei I., II. és III. osztályban jelenleg szereplő 152 csapat rendezési feltételeit, másrészt az adott településen működő polgárőrszervezetek még aktívabb bevonását. Dr. Bilisics Péter kiemelte: a 2014-es esztendő elsősorban arra szolgál, hogy megismerjék azokat a modelleket, ahol a helyi sportklub mérkőzéseinek biztosításában a polgárőrség közreműködik, és ezen együttműködések tapasztalatai alapján legkésőbb a 2015/2016-os versenyévre kidolgozhassanak egy olyan biztosítási, biztonsági rendszert, amely hozzájárul a megyei szintű labdarúgómérkőzés-rendezés egységesebb és hatékonyabb módjához Pest megyében.

 

Végezetül egy elismerésről szóló információ is színre került. A Pomázi Polgárőrség 2014. október 23-án, a Pomázi Polgármesteri Hivatal Képviselő testületétől, a városban végzett áldozatos önzetlen és lelkiismeretes munkájáért megkapta a "Pomázért" kitüntetést (lásd fotó).