Polgárőr naptól a lovas fogadalomtételig

2014. április 30. 21:31
Polgárőr naptól a lovas fogadalomtételig
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége korábban döntött róla: az idén - június 28-án - Békés-Dánfokon rendezik az Országos Polgárőr Napot. Ugyanitt lesz a grémium elé került javaslat alapján június 23-27. között az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor is. A két jeles esemény előkészületeiről tanácskozott április 24-én Békés városában dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a szervezésben és rendezésben érdekeltekkel.
A Városháza tanácstermében az OPSZ képviselőit - dr. Túrós András mellett Balogh Endrét, az OPSZ adminisztratív igazgatóját és Tóth Zoltánt, az OPSZ Sportegyesület elnökét - Izsó Gábor polgármester és Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke fogadták. A megbeszélésen ott volt Polyák Zsolt r. ezredes - akit másnap neveztek ki dandártábornokká -, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Ladányi Zoltán r. alezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője, valamint az OPSZ több tisztségviselője és Békés városának a szervezésben és rendezésben érdekelt személyisége.
Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke  térképekkel illusztrálva taglalja az előkészületeket, a sátorveréstől a vendégek elhelyezéséig, az ünnepi pillanatoktól a sport- és kulturális eseményekig
Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke  térképekkel illusztrálva taglalja az előkészületeket, a sátorveréstől a vendégek elhelyezéséig, az ünnepi pillanatoktól a sport- és kulturális eseményekig
Egy sikeres megyei polgárőr nap megrendezése után vállalkoztunk arra, hogy az Országos Polgárőr Napnak is otthont adunk - jelezte a polgármester, aki kijelentette: tudatában vannak annak, hogy mintegy 8 ezres vendégseregletre számíthatnak, de biztosak benne, olyan élményt nyújtanak majd, hogy a résztvevők vissza is térjenek városukba. Dr. Túrós András azt kérte: beszéljék át a programkészítés előtt a szükséges részleteket a színpad elhelyezéstől az étkeztetésig annak érdekében, hogy minden flottul menjen majd az ünnepnapon.

Komplett anyaggal készült e tanácskozásra A hallottak alapján úgy tűnik: Békés kiváló házigazdája lesz a jeles eseménynek. Szóba került az is: a helyiek találjanak egy szlogent erre az alkalomra, miként azt is elhatározták a jelenvoltak, hogy az előző évek hagyományát folytatva mintegy 200 új polgárőr ünnepélyes fogadalomtételére is sor kerül majd ezen az ünnepen. És persze nem feledkeztek meg arról sem: az Országos Polgárőr Nap egyben Országos Polgárőr Véradó Nap is!
Ami az OPIT egy hetes rendezvényét illeti, Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke bejelentette: ezúttal Környezetvédelmi és Polgárőr Ifjúsági Tábor lesz a békési a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával. A tábor programját is ennek megfelelően alakítják ki, így a környezet és természetvédelem is hangsúlyos szerepet kap - már ha a minisztérium támogatja e rendezvényt. Amelynek befejező napján lesz az országos polgárőr járőrverseny döntője, s a tervek szerint ezen a napon selejteznek az országos döntőbe jutott kispályás labdarúgó torna csapatai is. Elvetették viszont a túrakerékpáros és futóverseny ötletét, éppen az ünnepnapra érkező sokaság okán.

Nyolc lovas, hat fogatos és két gépkocsizó polgárőr - Sarkad, Méhkerék, Mezőgyán és Sarkadkeresztúr önkéntes bűnmegelőzői - tettek ünnepélyesen fogadalmat az OPSZ és a megyei szövetség vezetői előtt
Nyolc lovas, hat fogatos és két gépkocsizó polgárőr - Sarkad, Méhkerék, Mezőgyán és Sarkadkeresztúr önkéntes bűnmegelőzői - tettek ünnepélyesen fogadalmat az OPSZ és a megyei szövetség vezetői előtt

Az OPSZ vezetői a tanácskozást követően Sarkadra utaztak, ahol Sárosi Mátyás, a helyi polgárőr egyesület elnöke fogadta az érkezőket, majd nyolc lovas, hat fogatos és két gépkocsizó polgárőr - Sarkad, Méhkerék, Mezőgyán és Sarkadkeresztúr önkéntes bűnmegelőzői - tettek ünnepélyesen fogadalmat az OPSZ és a megyei szövetség vezetői előtt.
A fogadalmat tett polgárőröket köszöntve dr. Túrós András arról szólt: Lakitelek után a sarkadi polgárőrök is történelmet írnak, hiszen bizonyságát adják annak, hogy ahol megvannak a feltételei, ott megteremthető a lovas polgárőr szolgálat. Amely a hagyományápolás mellett a külterületek biztonságáért tehet igen sokat. „Szívből gratulálok azoknak, akik vállalták ezt a számunkra fontos és sikeres szolgálatot" - emelte ki az OPSZ elnöke, aki arról is beszélt: Magyarországon ma nagyon jó polgárőrnek lenni, hiszen rangot jelent ez a fajta önkéntesség, s olyan kormányzati háttérrel rendelkezünk, mint korábban soha. Azt szeretnénk elérni - fejtegette az elnök -, hogy jelentősen csökkenjen a külterületi, zártkerti lopások, kisebb bűncselekmények száma. Álljon ennek élére a polgárőrség és az olyan önkéntes bűnmegelőzők csapat, mint akik ma itt fogadalmat tettek.
Köszöntötte a polgárőröket Mokány István, Sarkad alpolgármestere is, aki azt emelte ki: az önkormányzat lehetőségeihez képest igyekszik segíteni ezt az önként vállalt tevékenységet, s bízik benne, a településen és külterületein élő gazdák is azonosulnak a polgárőrök nézeteivel.