Polgárőrök a Balaton Sound biztonságáért

2014. július 18. 17:21
Polgárőrök a Balaton Sound biztonságáért
A Balaton Sound évről-évre rengeteg embert vonz a Somogy megyei Zamárdiba. A szórakozni vágyók egy része vonattal érkezik. Ez azonban sokak számára nem a szórakozás ideje, hanem a munkáé. A Balatoni Vasúti Régió - Fonyód Polgárőr Egyesület tagjai számára az utóbbi a természetes.
A dél-balatoni egyesület tagjai a rendezvény ideje alatt napi rendszerességgel láttak el szolgálatot a Zamárdiba tartó vonatokon és a zamárdi vasútállomáson. A polgárőrök segítették a vasúti dolgozók munkáját, figyeltek a vagyonbiztonságra, és ügyeltek arra, hogy az állomáson tartózkodók az alapvető biztonsági szabályokat betartsák.
Gál László: Sajnos a fesztiválhangulat sokszor együtt jár az óvatlansággal
Gál László: Sajnos a fesztiválhangulat sokszor együtt jár az óvatlansággal

Gál László, az egyesület elnöke elmondta, hogy több esetben kellett a polgárőröknek intézkedni a dohányzási tilalom megszegése miatt. Ilyenkor udvariasan tájékoztatták a dohányzót a tilalomról, majd megkérték, hogy legyen szíves eloltani a cigarettát. Sajnos a fesztiválhangulat sokszor együtt jár az óvatlansággal, így olyan is előfordult, hogy valaki felgyújtotta a szemetest, amelyet a vasúti polgárőrök szerencsére észrevettek, és eloltották azt. Külön problémát jelentettek az ittas személyek, akikre kiemelten kellett figyelni. Az alkoholmámorban úszó emberek sokszor saját magukra is veszélyt jelentettek, így egy esetben a sínekről és a sínek közül kellett eltávolítani őket.


Gál László az egyesületét bemutatva elmondta, hogy a Fonyód székhellyel működő egyesület együttműködési megállapodást kötött a MÁV-val, így Fonyód városon kívül a vonatokon és az állomások területén is rendszeresen látnak el szolgálatokat. Szolgálatellátás során együttműködnek a vasúti alkalmazottakkal, és a vasúti biztonsági szolgálattal is. Az egyesület tagjai közül sokan maguk is vasúti alkalmazottak.

 

Magyar Márk Lászó