Polgárőrök a Boglári Szüreti Fesztiválon

2014. augusztus 31. 18:30
Polgárőrök a Boglári Szüreti Fesztiválon
A múlt héten került megrendezésre a Boglári Szüreti Fesztivál, amely a köztudatban Boglári Bornapok néven él. A rendezvény biztonságos lebonyolításában három polgárőr egyesület is részt vett.
Az augusztus 15-20-ig tartó Boglári Szüreti Fesztivál hat napja alatt érdekesnél-érdekesebb programok várták az érdeklődőket. Voltak kulturális előadások, táncbemutatók, borkóstolók, ételkülönlegességek, kirakodóvásár, vidámpark és természetesen az elmaradhatatlan esti koncertek. A rendezvény minden évben az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb ingyenes fesztivál a Balaton-parton, amely évről-évre rengeteg látogatót vonz Balatonboglárra. A hat nap egyik leglátványosabb mozzanata minden évben a szüreti felvonulás, amelyen többek közt borrendek, néptáncegyüttesek, táncegyüttesek, zenekarok és hatalmas borral, pezsgővel és szőlőfürtökkel feldíszített járművek vonulnak fel.

A rendezvény biztonságos lebonyolításában három polgárőr egyesület is közreműködött. A Lellei Polgárőr Egyesület tagjai a szüreti fesztivál minden napján bűnmegelőzési járőrszolgálatot láttak el a településen, a nyaralók környékén, és fokozottan figyeltek a parkolók biztonságára. Szintén a parkoló autókat felügyelték a Visz Polgárőr Egyesület tagjai. Munkájukra szükség is volt, hiszen a rengeteg látogató miatt a város parkolói teljesen tele voltak, így az érkezők a lehető legkülönfélébb helyeken hagyták ott személygépkocsijukat. Voltak, akik egészen a város szélén parkoltak, de akadtak olyanok is, akik a szomszédos Balatonlellén hagyták ott kocsijukat. A harmadik polgárőr szervezet, a Balatoni Vasúti Régió-Fonyód Polgárőr Egyesület tagjai a vasúti átjáróknál láttak el szolgálatot a fesztivál hat napja során. A fonyódi polgárőrök az átjárón történő biztonságos áthaladást segítették elő. Erre kiemelten szükség volt, hisz a sokszor ittas fesztiválozók nem csak a közlekedés biztonságára, hanem magukra is veszélyt jelenthetnek. A polgárőrök jelenléte azért is hasznos volt az egyik a vasúti átkelőhelynél, mert a fokozott forgalom miatt a part felől érkező járművek kötelező haladási irányát Fonyód irányára korlátozták, viszont ezt a sofőrök jó része nem vette figyelembe, és az ellenkező irányba indexelt. Ekkor a polgárőrök felhívták a vezetők figyelmét a kötelező haladási irányra, akik ezután korrigálták az útirányukat. Ez az apró elterelés nem volt számottevő hatással a személygépkocsik útjára, hiszen egy 100 méter távolságon belül elhelyezkedő körforgalomnál visszatérhettek a céljuk felé vezető útirányba.
A Boglári Szüreti Fesztivál alatt összesen 45 polgárőr teljesített szolgálatot. Ebben a munkában a Lellei Polgárőr Egyesület tagjai 14 fővel, a Visz Polgárőr Egyesület tagjai 5 fővel, illetve a Balatoni Vasúti Régió-Fonyód Polgárőr Egyesület polgárőrei 26 fővel vettek részt. A három egyesület fokozott szolgálatellátásának is köszönhetően a hat napos rendezvény alatt nagyobb probléma nem történt.

 

Cikk és Fotó: Magyar Márk László