Polgárőrök a Formula 1-en

2015. július 30. 12:13
Polgárőrök a Formula 1-en
Idén is közel nyolcvan Pest megyei polgárőr vett részt a 2015-ös Formula 1-es Magyar Nagydíj biztosításában.

 Az F1 rendezvény évről évre folyamatosan növekedő nézőszámú tömeg rendezvény, melynek biztosítása több szolgálati ág összehangolt működését teszi évről évre szükségessé. A hétvégén megrendezésre került 30. Magyar nagydíjon nem csak a rendőrség, hanem a Pest megyei polgárőrség is részt vett a közel 190 ezres tömeget vonzó rendezvény biztosításában közel 80 fővel. A polgárőrséggel szemben évről évre egyre magasabb és fokozottabb szakmai elvárások érvényesülnek a különböző társszervek részéről is. A F1 rendezvény alatt, a Hungaroring zárt pályájának külső szerviz útjának polgárőrök részéről történő biztosítása, az alábbiak szerint került végrehajtásra:
A pálya körüli rész szektorokra volt felosztva. Többek között a polgárőrök feladata volt az V. szektor folyamatos figyelemmel tartása. Ez a szektor rész a Szilasligeti buszfordulótól a mogyoródi víztoronyig terjedő szakasz, ami kb. 2,5 km hosszú útvonalat foglalt magában. A szolgálatot ezen a területen motoros rendőrökkel együtt, párban látták el. A gyalogos polgárőr járőrök feladata az ebbe a szektorba érkező személyautók és egyéb járművek, illetve a gyalogosok akadálymentes forgalmának biztosítása és irányítása és a tiltott helyen történő parkolás megakadályozása volt.

A rendezvény rendjének zavartalan lebonyolítása és az esetleges veszélyhelyzetek, nagyobb számú szabálysértés és az egyes bűncselekmények megakadályozása érdekében a rendezvény teljes területének megfigyelése volt a feladat. Ennek során az összes szektor területre kiterjesztették a feladatot, gyalogos és motoros polgárőrökkel hajtották végre 17 órától reggel 06 óráig.

A feladatot  a  polgárőrség az alábbi létszámmal/ felszereltséggel hajtotta végre gépkocsis, motoros és gyalogos polgárőrökkel. A létszám megoszlása: csütörtökön 15 fő, pénteken 20 fő, szombaton 20 fő és vasárnap 15 fő. Az előzetes tervek szerint önállóan és rendőrrel közösen ellenőrző áteresztő pontokat állítottak fel a Hungaroring megközelítését lehetővé tevő utakon. Külön feladatként jelentkezett, hogy a motoros polgárőrök (5 pár) a motoros rendőrökkel közösen a pálya megközelítését biztosították a VIP vendégeknek és a versenyzőknek. Azon kevesek köze tartoztak, akik a Ring belterületen is mozoghattak.

A vasárnapi kiürítés zökkenőmentességét is segítették a rendőrség és az állampolgárok megelégedettségére.

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség nevében dr. Bilisics Péter elnök köszönetét fejezi ki az Első Motorvèd Polgàrőr Egyesület, a Biztonsàgos Vàcegresèrt Polgàrőr Egyesület, a Mogyoródi Polgárőr Egyesület, a Aszód-Galga Polgárőr Egyesület, a Tura Biztonságáért 2002 Polgárőr Egyesület, a Hévízgyörk Polgárőrség Egyesület, a Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület Isaszeg, a Valkói Önkéntes Polgárőr Egyesület, az Újszilvás Község Polgárőr Szervezete és a Csömöri Polgárőr Egyesület tagjainak. Emellett külön köszönet mond Nógrád megyéből a Héhalmi Polgárőrségnek valamint a Béri Polgárőrségnek a segítségnyújtásért.