Polgárőrök a Parlagfű Mentesítéséért

2016. február 01. 18:20
Polgárőrök a Parlagfű Mentesítéséért

Két alkalommal tartottak januárban továbbképzést Mohácson, hogy a térség polgárőreit megfelelően felkészítsék a Parlagfű mentesítés feladataira.

2016. Január 20-án és 29-én, Baksán illetve Mohácson a Duna Irodaház tanácstermében került megrendezésre a Polgárőrség valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara együttműködési keretein belül az első oktatási mozgalom, amely a „Polgárőrök a Parlagfű mentesítéséért” címet kapta. Közel 130 polgárőr részvételével zajlott a képzés, közöttük szép számmal voltak jelen ifjú polgárőrök is.

Mint ismeretes, a gyomnövény allergiás megbetegedések okozójaként lehet ismerős, hazánkban közel 1,2 millió ember szenved parlagfű által okozott megbetegedésben. A növény negatív hatása nem válogat a korosztályok között, épp úgy irritál fiatal, mint egy sokat megélt egészséges szervezetet. Az okozott reakciók tüdőben, orrban, bőrön és szemen jelentkeznek, tüsszögést, viszketést váltva ki. Az előadás során a hallgatóság képet kapott a gyomnövény fejlődési szakaszairól, azok felismerésének módjáról, valamint a leginkább megjegyzendő információról: mikor és hányszor érdemes/kell a parlagfüvet vágni, irtani.

A rendezvényen Fonód Judit kiemelte: ha mindenki rendet tart maga körül a parlagfű megfékezése terén, akkor sikerülhet hazánkból elbocsájtani a gyomnövényt, amely mára már az első helyre kúszott az allergiás megbetegedések versenyében.

(forrás: Fazekas Andrea)

Érdemes tudni
A gyom kialakulására kedvező területek elsősorban a művelt földek - tehát az a térség ahol a terület folytonos változásban van - egy kietlen, több éve változatlan térrészen nem fejlődik ki, mondhatni a változatosságot, a frissességet szereti. Ezen kívül a magjai több évtizedig, akár szűk negyven évig is képesek a talajban lapulni, nem mellesleg 15 %-uk képes azután az egészséges kifejlődésre is. Irtásuk épp ezért gondos odafigyelést és türelmet igényel. Kétféleképpen harcolhatunk a már kifejlődött gyom ellen: fizikai (kaszálás, vágás, stb.) és mechanikai (vegyszerekkel) hatásokkal, amelyek közül a mechanikainál mindig kérjük ki szakember véleményét! A szakember bevonása rendkívül fontos, mert néhány vegyszer engedélyköteles, másrészt, ha a kis kertünkben lefújjuk a parlagfüvet akaratlanul is jut belőle az élelmiszerünkre.