Polgárőrök egy sikeres elfogásban

2013. október 03. 22:18
Polgárőrök egy sikeres elfogásban
Telefonon állampolgári segítség kérés érkezett a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökéhez dr. Bilisics Péterhez 2013. szeptember 27-én, melynek során egy régóta keresett fiatalkorú felkutatásához kértek polgárőr közreműködést. A megyei elnök a területileg illetékes járási koordinátort bízta meg a feladat megszervezésével és alig két óra alatt megkerültek a keresett személyek.
Péntek délután a Pest Megyei Polgárőr Szövetség járási koordinátora, Varga József telefonon tájékoztatta polgárőrségeket, hogy egy 14 éves kislány eltűnt egy 29 éves, már körözés alatt álló férfival. Információk alapján a Ráckeve területén lévő Angyali-szigeten bujkálnak, ehhez kérnek segítséget.

„Azonnal reagáltunk erre a felkérésre - meséli dr. Bilisics Péter. - Négy fő indult a dömsödi polgárőrségtől egy dömsödi lakossal, akinek a szigeten évek óta van helyismerete. Helyszínre menet felvettük a kapcsolatot a ráckevei rendőrkapitánysággal, akik tájékoztattak, hogy több polgárőrség is úton van, valamint már a rendőrök is a szigeten vannak. Ugyanekkor felhívtuk a kiskunlacházai természet őrt, aki a helyismeret mellett motorcsónakkal is rendelkezik és szükség esetén azonnal mozgósítható. A rendőrség a területen megtartotta az eligazítást, a ráckevei polgárőrség fantomképe segítségével. Eligazítás után szétszóródtunk a szigeten, miközben a telefonon hívott természetőr a helyszínre érkezett. Dömsödi polgárőrök motorcsónakkal figyelték az Angyali-sziget és a kiskunlacházai oldal közötti vízszakaszt. A természetőr pedig a sziget és Ráckeve közötti vízszakaszt biztosította a vízről. Amennyiben ezen az úton próbálnának menekülni, a csónakokkal feltartóztatják majd."
A Pest megyei polgárőr vezető elmondta még, hogy a fénykép segítségével érdeklődtek a keresett személyek hollétéről. Lakosságot megkérdezve egyre közelebb kerültek ahhoz az épülethez, ahol a keresett személyek feltételezhetően tartózkodtak, majd amikor a dömsödi polgárőrök számára biztossá vált, hogy melyik házban rejtőzködnek, mobilon értesítették a szigeten lévő rendőröket.
„Ekkor a természetőr a rendőröket csónakkal a helyszínre szállította és körbekerítettük az épületet. A rendőrökkel együtt bementünk az udvarba, majd kihívtuk a körözött személyt, akit a rendőrök letartóztattak. A keresett fiatalkorú lány is ott volt a házban, akit szerencsére jó egészségügyi állapotban találtunk."
Dr. Bilisics Péter elmondta, hogy az akcióban a Szigetújfalu Polgárőrség, a Kiskunlacháza Polgárőrség, a Ráckeve Polgárőr Egyesület és a Dömsödi Polgárőrség összesen tizennégy polgárőrrel vett részt.