Regionális fórum a bűnmegelőzés aktuális helyzetéről

2014. február 28. 22:41
Regionális fórum a bűnmegelőzés aktuális helyzetéről
Ózdon került megrendezésre „Polgárőrség és a bűnmegelőzés aktuális helyzete" címmel 2014. február 27-én a Kelet-magyarországi regionális fórum. Az esemény keretén belül értékelésre került az elmúlt időszak polgárőri, önkormányzati és rendészeti intézkedések sora, melyek a bűnmegelőzések érdekében történtek.
Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség oktatási elnökhelyettese bevezető beszédében elmondta, a fórum célja, hogy megfogalmazásra kerüljenek azok a feladatok, melyeket a polgárőr egyesületek a társadalmi bűnmegelőzés területén a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében végezhetnek.

Fürjes Pál Ózd város polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy nagy örömére szolgált, hogy négy év után ismét helyett adhattak a tanácskozásnak. A polgárőrségnek fontos szerepe van abban, hogy a rendőrség mellett az állampolgároknak a közbiztonsági érzetét javítsa. Ózdon és környékén nagyon jónak minősítette a helyi szervezett és a rendőrség együttműködését. Hozzátette, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy van közterület-felügyelet is, és elmondható, hogy a polgárőrség, a közterület-felügyelet és a rendőrség együttműködése kiváló.

Dr. Túrós András: A komplex biztonság megteremtése és fenntartása, az állampolgárok életminőségének, közérzetének, hangulatának javítása az általános intézkedéseken túl megköveteli, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a település, a környezet helyi adottságaira, és ezek alapján határozzuk meg a közbiztonságot érintő intézkedéseket és alkalmazott bűnmegelőzési módszereket.
Dr. Túrós András: A komplex biztonság megteremtése és fenntartása, az állampolgárok életminőségének, közérzetének, hangulatának javítása az általános intézkedéseken túl megköveteli, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a település, a környezet helyi adottságaira, és ezek alapján határozzuk meg a közbiztonságot érintő intézkedéseket és alkalmazott bűnmegelőzési módszereket.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében elmondta, hogy a fórum témája, kommunikációja nagyon fontos és szükségszerű. „A bűnmegelőzés világszerte felértékelődött. Nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek, szinte mindenütt annak érdekében, hogy kevesebb legyen a jogsértés és a bűncselekmény. A Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával a 2014-es évet az Országos Polgárőr Szövetség a külterületi bűnmegelőzés évének nyilvánítja, és az eredmények elérése érdekében egy bűnmegelőzési programot indított. A komplex biztonság megteremtése és fenntartása, az állampolgárok életminőségének, közérzetének, hangulatának javítása az általános intézkedéseken túl megköveteli, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a település, a környezet helyi adottságaira, és ezek alapján határozzuk meg a közbiztonságot érintő intézkedéseket és alkalmazott bűnmegelőzési módszereket. A polgárőrök 2014-ben szolgálati idejük harminc-negyven százalékában a külterületeken dolgoznak majd, szoros együttműködésben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, a vadászokkal, vad- és mezőőrökkel."
Mint mondta: háromszázezren élnek tanyákon, ők többnyire idős, egyedül élő emberek, akiknek a fa- és terménylopások a megélhetésüket veszélyeztetik. De - mint hangsúlyozta - a bűncselekmények egy része járőrözéssel megelőzhető.

A fórumra meghívott megyei polgárőr vezetők, polgárőr egyesületi elnökök, polgármesterek, önkormányzati képviselők közül többen is szót kértek. A visszajelzések alapján elmondható, hogy mindenhol meg vannak elégedve a polgárőrség tevékenységével. Volt olyan hozzászóló, aki a fórumon jelentette be, a településén polgárőr egyesületet szeretne alapítani, amihez kért és kapott támogatást. Dicséretet kapott a Szomszédok Egymásért Mozgalom, s kiemelésre került, hogy mindezt csak közös összefogással lehet elérni az adott területen. Fontos, hogy a polgárőrség, az önkormányzat és a rendőrség közt kiváló együttműködés legyen. A pedagógusok és a polgárőrség kapcsolatáról is esett szó, s hogy a jövőben ezt miként lehet erősíteni, szorosabbá fűzni.

Csóra György Országos Polgárőr Szövetség oktatási elnökhelyettese a fórum végezetével elmondta: „Egy nagyon fontos és hasznos tanácskozáson vagyunk túl, hisz a tapasztalatcserékből csak is tanulni lehet, melyet hasznosítani tudunk a munkánk során."


(Hladon Sándor)