Rövid hírek a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület életéből

2012. november 12. 16:09
Rövid hírek a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület életéből

Az előző évek hagyományaihoz híven az egyesület járőrei szeptemberben ismét jelzőőri feladatokat láttak el három általános iskola környékén azért, hogy a diákok balesetmentesen és egyéb veszélyektől mentesen juthassanak az iskolákba.

A február elsején hatályba lépett polgárőr törvény előírásainak megfelelően együttműködési megállapodás született a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület között. A polgárőrök az ügyek intézése során továbbra is a BRFK III. kerületi Rendőrkapitánysággal maradnak napi kapcsolatban. A BRFK III. kerületi Rendőrkapitányság Óbuda-Békásmegyer Pók utcai lakótelepére szervezett lakossági fórumán a polgárőrök az érdeklődők részére az áldozattá válás elkerülését segítő tájékoztató anyagot osztottak, amelyben a lehetséges segítséget adó szervezetek elérhetőségei is szerepeltek.

 

A polgárőr egyesület első ízben mutatkozott be a kerületben megrendezett V. Civil és Nemzetiségi Napon. A látogatók a levetített kisfilmek alapján betekintést nyerhettek a polgárőr szolgálat mindennapjaiba, megismerhették az alkalmazott eszközöket és a tagok tevékenységét. A bűnmegelőzéssel és a polgárőrséggel kapcsolatos tesztlapokat kitöltők emléklapot kaptak, a gyerekeknek zászlókkal és léggömbökkel kedveskedtek. Valamennyi érdeklődő választ kapott a felvetett kérdéseire, illetve bűnmegelőzési propaganda anyagot vehetett át. Sikere volt az ún. „részeg” szemüvegeknek, amelyekkel az azt viselők az ittas állapotban való mozgás nehézségének különböző fokozatait élhették át. A rendezvény teljes ideje alatt az Óbudai Művelődési Központ környékén robogós és gyalogos polgárőrök járőröztek.

 

Egyesületeink közötti jó kapcsolat jegyében hét III. kerületi polgárőr segítette jelzőőrként a vecsési Káposztafesztivál zökkenőmentes lebonyolítását, a meghatározott terület lezárását, valamint a látogatók tájékoztatását. A Vecsési Települési Polgárőr Egyesület (VTPE) járőrei augusztusban a Sziget-fesztivál külső biztosításában vettek részt.

 

Az egyesület iránti növekvő lakossági bizalmat jelzi, hogy egyre többen kérnek különböző ügyekben segítséget a Kaszásdűlő utca 7. szám alatt szerdánként ügyeletet adó polgárőröktől, a járőröktől vagy az ügyeleti telefonszámon. Az érintettek által felvetett problémákat azonnali intézkedéssel, jogi felvilágosítással vagy a hatáskörrel rendelkező szervezethez történő átirányítással oldják meg.

 

Az Északi összekötő vasúti híd alatt talált fél tonnás bomba búvárok általi vizsgálatának idejére a polgárőrök - a rendőrség kérésére - közreműködtek a híd lezárásában.

 

A kiürítés napján, az érintettek lakásainak ellenőrzésében és a terület átvizsgálásában 16 fő polgárőrt osztottak be a rendőr-polgárőr közös járőrökbe, egy polgárőr pedig a polgári védelem dolgozóit segítette az Aquincum Általános Iskolában. A nap folyamán csatlakoztak az pestújhelyi, újpesti, zuglói, vecsési és XVII. kerületi polgárőrök is.