Sikerrel zárult a XIX. Polgárőr Akadémia

2021. október 16. 19:29
Pénteken ért véget a XIX. Polgárőr Akadémia, amely az OPSZ elnöke szerint, a polgárőrképzés csúcsa. Az idei évfolyamon harmincketten tanultak öt napon keresztül Balatonföldváron, a Hotel Jogarban.
20211016-akademi1Több mint egy év kihagyás után új helyszínen, a balatonföldvári Hotel Jogarban nyitotta meg kapuit a XIX. Polgárőr Akadémia. Az ország minden részéből érkezett harminckét tanuló, azaz polgárőrvezető a legprofibb oktatóktól, köztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanáraitól hallgatott előadásokat, egyebek mellett rendészeti feladatokról, bűnmegelőzési kommunikációról, a büntetőjogról, az egyesületek jogállásáról, gazdálkodásáról, vagy éppen az adatvédelemről.

A nyitóelőadáson Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke arról beszélt, hogy a tíz évvel ezelőtt indult képzést sokan először kétkedve fogadták, de mára mindenki egyetért abban, hogy az Akadémiára nem csak szükség van, de a polgárőr képzés csúcsának számít. Mindez pedig az OPSZ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésének köszönhető.

„Fontos azt is megjegyezni, hogy a képzés nem csak új tudást ad, a polgárőrök öt nap alatt saját tapasztalataikat is megosztják egymással és sok esetben új szakmai kapcsolatok, sőt barátságok szövődnek” – hangsúlyozta az elnök. Dr. Túrós András a Polgárőrség jövőjéről szólva elmondta, a pandémia miatti korlátozások nyári feloldásával újra helyreálltak az emberi kapcsolatok, túl vagyunk számos rendezvényen, ezért vissza kell térni az alapfeladatunkhoz, a bűnmegelőzéshez és erősíteni kell a köz-és külterületi járőrszolgálatot.

Az elnök bejelentette, hogy a tervek szerint, a 2022-es évet szakmai szempontból az 1500 fő alatti települések biztonságának növelésének szenteli a Polgárőrség. Dr. Túrós András a továbbiakban ismét hangsúlyozta, hogy az egyesületeknek fontos feladata a fiatalítás, ezért olyan programokat kell találniuk, amelyek bevonzzák és a Polgárőrségnél is tartják a fiatalokat.

Az Akadémia öt napos képzésének utolsó napján mind a harminckét tanuló sikeres vizsgát tett és átvette a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.


A képgalériát a fotóra kattintva érheti el!

szöveg: Bakonyi Ágnes

fotó: Sebestyén Jenő