Suzuki terepjárókat adtak át Kecskeméten

2015. október 17. 12:29
Suzuki terepjárókat adtak át Kecskeméten
Kecskeméten, az Univer Product telephelyén mutatták be október 15-én azokat a Suzuki Vitara és Skoda Yeti típusú terepjárókat, amelyekkel a jövőben a sikeresen pályázott Bács-Kiskun megyei polgárőr egyesületek láthatnak majd el járőrszolgálatot a térség közbiztonságának fenntartása, javítása érdekében. Az eseményen jelen volt dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, az Irányító Hatóság vezetője, dr. Kerényi János és dr. Salacz László országgyűlési képviselők, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

Köszöntőjében dr. Túrós András mindenekelőtt köszönetet mondott az Országos Polgárőr Szövetség és a polgárőrök nevében azért a támogatásért, amit Magyarország Kormánya biztosít az önkéntes bűnmegelőzőknek. Amit itt tárgyiasult, technikai fejlesztés formájában is láthatunk, hiszen az elmúlt évi több mint száz sikeres pályázatot követően az idén 421 polgárőr egyesület vehetett, vagy vehet át a napokban vadonatúj terepjárókat száz százalékos támogatottság mellett. Ily módon a 2001 polgárőr egyesületnek már egynegyede rendelkezik új gépkocsikkal. Bízunk benne, jövőre is lesz hasonló pályázati lehetőség, s ismét sok szervezet válthatja le öreg, nehezen javítható gépjárműveit újakra. Azt kérem tőletek – fordult a polgárőrökhöz az elnök – vigyázzatok ezekre az értékekre, használjátok okosan és eredményesen a településeken élők javára.

Autóátadás KecskemétenDr. Viski József helyettes államtitkár azt emelte ki beszédében: a pályázati felhívásra ötezer fő alatti települések önkormányzatai, egyházak és nonprofit szervezetek, illetve azok az ötezer fő feletti települések nyújthatták be pályázatukat, amelyeknek külterületén a lakosság legalább két százaléka él. A nyertes 421 polgárőr egyesület mintegy 2.8 milliárd forintos támogatásban részesült ily módon. Bács-Kiskun megyében idén 42 egyesület pályázott, közülük 38 részesült csaknem 240 millió forint értékű támogatásban. A nyertes egyesületek így a jövőben még eredményesebben és többet tehetnek a tanyák, a külterületek védelmében, a fa- és terménylopások illetve az illegális hulladéklerakások megakadályozásáért. Mintegy válaszolva az OPSZ elnökének felvetésére, a helyettes államtitkár elmondta: a Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keretből a kormány továbbra is fejleszteni szeretné a vidék közbiztonságát. A tervek szerint a jármű- és eszközbeszerzésre irányuló pályázat legközelebb 2016-ban jelenik meg.

A jelenlévők ezt követően megtekintették a „felsorakozott” Suzuki Vitarákat és a két Skoda Yetit, amelyek felmatricázva, polgárőriesítve váltják majd le a rendőrségtől kapott öreg Ladákat, Niva terepjárókat, jelentősen megújítva a Polgárőrség járműparkját.

Az ünnepi pillanatok ezután Kecskemét belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky körút 2. szám alatti irodaházban folytatódtak. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából – amely térítésmentesen bocsátott két irodát használatra a polgárőröknek – az irodaház III. emeletére költözhetett be a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége vezetése Lakitelekről, a korábbi székhelyről. Az „avatáson” jelen volt dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere is.

T. Z.
Fotó: Ujvári Sándor