Vendégpolgárőrök óvják a strandolók biztonságát Gyenesdiáson

2014. július 08. 21:40
Vendégpolgárőrök óvják a strandolók biztonságát Gyenesdiáson
Vendégpolgárőrök látnak el szolgálatot a nyári idegenforgalmi szezon idején Gyenesdiáson. A civil bűnmegelőzők az ország több pontjáról érkeznek hét fős csoportokban a balaton-parti településre, és hetente váltják egymást. Az mintegy két hónapos akciót a helyi önkormányzat, a Zala megyei Polgárőr Szövetség, illetve az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület szervezi.

 

A vendégpolgárőrök fogadásának ötlete még évekkel ezelőtt merült fel Szabó Sándor egyesületi elnök és Horváth Kornél egyesületi titkár részéről. Az eredeti elképzelés alapján olyan Magyarország szegényebb részén élő kollégáknak szerettek volna nyaralási lehetőséget, akik részt vettek az árvízi segítségnyújtásban, védekezésben. Az akció lényege az volt, hogy ezek az ország különböző részein élő polgárőrök minden térítés nélkül tölthetnek egy egy hetet a településen, élvezhetik annak előnyeit, cserében viszont szolgálatot látnak el a helyi strandokon. A vendégpolgárőrök fogadása és szolgálatellátása éveken keresztül sikeresen működött. Ezt misem bizonyítja jobban, minthogy ezalatt a strandokon és a parkolókban bűncselekmény nem történt.

Pár év kihagyása után a helyi polgárőr egyesületben és a település vezetésében felmerült az igény a program folytatására. A Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület ezért megkereste a megyei, és az országos szövetséget, amely pozitív visszhangra talált.

Az első csoport Magyarszerdahelyről érkezett és Június 28-án kezdte meg egy héten át tartó munkáját. Fő feladatuk a település két strandján a bűnmegelőzési tevékenység végzése. Ehhez felszerelést a helyi önkormányzat biztosít. A polgárőrök az általános iskolában kerültek elszállásolásra, az ételt az óvodában készítik számukra. A vendéglátóik a szórakozásukról is gondolkodnak, így szabadidőben vagy rossz idő esetén ellátogathatnak a kehidakustányi termálfürdőbe, illetve megtekinthetik Keszthely város nevezetességeit.

A vendégpolgárőrök ügyelnek a strandolók és vagyontárgyaik biztonságára, és ellenőrzik a parkolóban található személygépkocsikat, illetve azok ablakait. A lehúzott vagy nem megfelelően magára hagyott autók szélvédőjén tájékoztató szórólapot helyeznek el, informálva ezzel a tulajdonosokat a megfelelő óvintézkedésekről, hogy a nyaralásról csak szép emlékeket vihessenek haza.

 

Horváth Kornél, a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület titkára példaértékűnek nevezte e gyenesdiási vendégpolgárőr szolgálatot. Ezen felül külön köszönetét fejezi ki dr. Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének, illetve Horváth Róbertnek, a Zala megyei Polgárőr Szövetség elnökének.

 

(Magyar Márk László)