XV. Mária Valéria hídfutás

2015. október 08. 18:31
XV. Mária Valéria hídfutás

2015. szeptember 26-án a Mária Valéria híd átadásának 14 éves évfordulóján ismét nagy rendezési feladatok vártak az Esztergom Városi Polgárőr Egyesületre. Mivel esős napra ébredve az időjárás megnehezítette a Polgárőrség, a Rendőrség, a szervezők és a futók feladatait.

Hasonlóan a korábbi évekhez Esztergom – Párkány között a Mária Valéria Hífutás útvonalának a célig való biztosítása a társszolgálati szervekkel volt a feladatunk, melyet 25 fő polgárőrrel, és az Esztergom Városi Rendőrkapitányság, valamint a szlovákiai (párkányi) Rendőrséggel (Mestská Polícia Stúrovo) folyamatosan egyeztetve ill. együttműködve. hajtottunk végre. A szlovák rendőrség részéről mindenkor megfelelő partneri kapcsolatot és segítséget kaptunk.

A futás útvonala az idén megváltozott, a korábbi, belvárosi starthoz képest. Most a Bazilika előtti lejtőről indultak a versenyzők, a városon áthaladó főutat követve másfél kilométeres szakaszon, majd a városközpontban kanyarodtak a sziget, illetve a Mária Valéria híd felé. A hídon áthaladva Szlovákiában, Párkányban a Vadas fürdő bejáratánál az elektronikus célkapun rögzítették a beérkezőket.

A biztosítás nehézségét fokozta, hogy városunkban, ugyanebben az időszakban a start helyszíne mögötti területen, a Várban adták át a Szent István díjat, melynek résztvevőinek be- és kihaladása megnehezítette az amúgy is túlzsúfolt vár környéki terület forgalmának irányítását. Ez a helyzet még nagyobb figyelmet és biztosítási erőket követelt meg a Polgárőrség és a Rendőrség részéről.

A hagyományőrző futáson 2300 futó regisztrált, ebből 2241 fő érkezett a célba a számítógépes értékelő rendszer adatai alapján. A nagyszámú résztvevő a folyamatosan szemerkélő eső ellenére hősies odaadással, sikeresen, belesetmentesen teljesítette a négy kilométeres távot. A célpontig vezető utak mentén több száz szurkoló bíztatta mindkét országban a futókat. A versenyzők, valamint a rendezők, nézők köszönetüket fejezték ki a polgárőrök munkájáért.