25 éves a törökszentmiklósi egyesület

2016. október 20. 20:00
25 éves a törökszentmiklósi egyesület
Díszünnepséggel emlékeztek meg október 16-án, Törökszentmiklóson a helyi polgárőr egyesület megalakulásának 25 éves évfordulójukról.

A Törökszentmiklósi Polgárőr Egyesület október 16-án ünnepelte megalakulásának 25 éves évfordulóját, melyet megjelent dr. Túrós András az OPSZ elnöke, prof. Dr. Bessenyei Lajos, dr. Fekecs Dénes, Cseh István, Gyarmati Sándor és Vass Miklós OPSZ elnökségi tagok, Szabó Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Markót Imre a város polgármestere, dr. Téglás Zoltán rendőr ezredes, a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság megbízott kapitányságvezetője, valamint a Kormányhivatal járási vezetője, a megyei rendőr-főkapitányság képviselője.
Díszvendégek a törökszentmiklósi polgárőr egyesület ünnepségénA Művelődési Házban megrendezett díszünnepségen először Markót Imre méltatta a polgárőrök elmúlt áldásos tevékenységét. Beszédében kiemelte, hogy a polgárőrökre mindig lehetett és most is lehet számítani, és kiemelt szerepet látnak el a város közbiztonságát tekintve. Az önkormányzat számtalan alkalommal kért segítséget a polgárőröktől, különös tekintettel a városi rendezvények biztosításánál, amit a polgármester szerint a polgárőrök mindig felelősségteljesen láttak el.

Ezután Kolozsi József, a Városi Polgárőrség Törökszentmiklós elnöke beszélt az egyesület 25 évvel ezelőtti megalakulásáról. felidézte, hogy 1991-ben 21 fővel alakult meg a szervezet, melynek akkor Horváth András volt az elnöke. „Nagyon szép és gazdag időszaka volt ez életünknek – mondta Kolozsi - Én ekkor, mint az Ellenőrző Bizottság elnöke vettem ki részemet a feladatokból. Ekkortájt sokat kirándultunk, szerveztük éveken át az országos roncs derby bajnokságot, motocross csapatunk hirdette a polgárőrséget a motorok felületén és két versenyzőnk benne volt az első hat helyezettek között. Saját forrásunkból szerveztük és finanszíroztuk a város újkori tűzijátékát, nagy sikerrel, mely azóta is folyamatos, de már a város szervezésében.” Az elnök emlékeztetett arra is, hogy 1993-ban Törökszentmiklósban szervezték meg az első Országos Polgárőr Napot, melynek akkori programja – véleménye szerint - ma is elfogadható, beilleszthető lenne bármelyik hasonló rendezvénybe.

Mára az egyesület elérte a nyolcvanfős taglétszámot, és minden nap adnak közbiztonsági járőrszolgálatot.
„Nagyon sikeres városunkban a Szomszédok Egymásért Mozgalom program, melyet még megyei elnökként szorgalmaztam az akkori vezetésnél, így történhetett, hogy az országban, városunkban van a legtöbb ingatlanra kihelyezett a SZEM-et hirdető tábla – mondta az elnök, aki még hozzá tette - Jelenleg igyekeztünk eredményeként a város hétezer ingatlanából közel ezerhatszáz család lakóházán hirdetik a táblák a polgárőrség SZEM programját.” Az egyesületi elnök elmondta még, hogy idén költöztek be egy új irodába, ami igen sok költséggel járt, és hogy ezen takarékoskodjanak, a polgárőrök nagyon sok felújítási, illetve karbantartási munkával járultak az új iroda beindításához.

„Nagyon fontos, hogy az emberek fejében elültessük a gondolatot, hogy mindenki felelős a környezetéért, mindenki felelős azért, ami körülötte van, hiszen a bűncselekményeket ott lehet a legkönnyebben megelőzni, ahol keletkeznek.” Ezt Budai Ferenc elnökhelyettes mondta, aki a Szomszédok Egymásért Mozgalom jelentőségéről annak fontosságáról és közösségépítő szerepéről beszélt.

Kitüntetést ad át dr. Túrós András, az OPSZ elnöke „Az összes alapító, akik létrehozták ezt a Polgárőrséget 1991-ben, azok történelmet írtak – mondta dr. Túrós András, aki hozzá tette – most már látható, hogy nem csak rendészeti területen, hanem különösen a bűnmegelőzés területén.” Az OPSZ elnöke ezután felidézte a Polgárőrség megalakulásának történelmét, a szerveződés megítélésének változásait. Mint mondta, mára a Polgárőrség által elért eredmények példanélkülinek számítanak. Kiemelte azt is, hogy a polgárőrök mind rendpártiak, és ennek önmagában is kisugárzása van. A polgárőrök felelősséget vállalnak a rendért, a közbiztonságért, mások biztonságáért. Mindezt önként társadalmi munkában. A polgárőr egyesületeknek nagyon komoly közösségnevelő hatása van. ez igaz az egyesületen belül is, és nagyon komoly kisugárzása van a lakosság felé is. Dr. Túrós András a beszéde végén elmondta, hogy tudomása van arról, hogy a helyi polgárőr egyesület komoly múlttal rendelkezik és komoly tartalommal töltötték meg az elmúlt 25 évet.

A beszédek elhangzása után az dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a Polgárőr Érdemrend Arany fokozata kitüntetést adományozta Szegő Jánosnak és posztumusz Molnár Gábornak, majd a kiemelkedő polgárőri munkáért további elismeréseket adott át Szabó Zoltán megyei és Kolozsi József városi polgárőr vezető.

 

(Szöveg: Lőwinger, fotó: Miklós TV)