Jelentős a polgárőrség társadalmi elismertsége

2020. szeptember 07. 11:26
Jelentős a polgárőrség társadalmi elismertsége
A májusra tervezett küldött közgyűlését a COVID 19 járvány miatt a hétvégén szombaton tartotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség. A járvány ismételt erősödése miatt a szükséges óvintézkedéseket megtették. A szövetség rendes évi zártkörű összejövetelén az egyesületi küldöttek megjelenése nyolcvan százalékos volt, így az értekezlet határozatképesnek bizonyult.    


Jelenlétével az eseményt megtisztelte az Országos Polgárőr Szövetség elnöke dr. Túrós András, Harhai Zsolt rendőr ezredes, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-alföldi Régió Igazgatóságának igazgatója, dr. Berkó Attila a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja, a JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dr. Rádi Norbert ezredes, Simon Imre rendőr ezredes a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság vezetője, Hubai Imre a JNSZ Megyei Közgyűlés elnöke, Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Nagy Attila, a JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese, Földi Zsolt tűzoltó alezredes, a Szolnoki Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, Horváth Ákos büntetésvégrehajtási ezredes, a JNSZ Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka, Kovács Péter a Magyar Közút Nonprofit Zrt. JNSZ Megyei Igazgatóságának vezetője, valamint Túri Zsolt a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Régiójának vezetője.
Szabó Zoltán értékeli a Jász-Nagykun-Szolnok megyei polgárőrök munkáját
A küldött közgyűlés három napirendet tárgyalt. Elsőként a megyei szövetség elnöke Szabó Zoltán számolt be a szövetség elmúlt évi munkájáról. Az idei év feladatairól, célkitűzéseiről. Az elmúlt év jelentős környezetvédelmi programja a ,,Jobb, ha el sem dobod!” elnevezésű kezdeményezés volt, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságával közösen indított az Országos Polgárőr Szövetség. A nagyszabású akció az utak menti területek megtisztítását tűzte ki célul. Az elmúlt évi munkájának összegzésekor Szabó Zoltán elnök tájékoztatást adott arról, hogy a szövetség közel harminc éve alakult. Jelenleg a megye 78 településén 73 egyesület működik, ez országos szinten is magasnak számít. A szövetség célja, hogy a Jászkunság egész területén szolgáljanak polgárőrök. Tavaly összesen 2752 tagot számláltak, de az ifjú polgárőrök köre is bővült, számuk a megyében jelenleg 118, ami emelkedő tendenciát mutat. A megyei polgárőrök nem csak helyben, de ha szükség van rájuk, országos szinten is helytállnak. Tiszaföldvár, Jászjákóhalma és Tiszajenő polgárőrei 2019-ben is a tömeges migráció okozta helyzetben, önkéntesen, többnapos vendég szolgálati órát töltöttek a határ menti megyékben. Emellett már a Jászkunságból is többen csatlakoztak az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatához, akik szolgálataik során szép eredményeket tudnak felmutatni. Tavaly a megyei szövetség több technikai eszközt is kapott az Országos Polgárőr Szövetségtől, így kerékpárokat, robogókat, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság több egyesületnek adott át személyautókat is. A megye huszonhat EDR rádiót kapott, melyek elsősorban a szolgálatban lévő polgárőrök közötti kapcsolattartást biztosítják. A „Külterületek biztonsága, környezetünk védelme” program keretében pedig a szövetség a Békés megyei polgárőrökkel együtt nagy értékű drónt vett át az országos szövetségtől – szerepelt még Szabó Zoltán beszámolójában. Az idei évben a Covid 19 okozta veszélyhelyzet ideje alatt több mint 44 ezer munkaórát teljesítettek megyénk polgárőrei, ez a szám éves szinten tavaly 345 ezer önkéntes munkaórát jelentett összesen. Legfőbb stratégiai partneréve, a rendőrséggel a megyei egyesületek 55 ezer óra szolgálatot láttak el. A fiatalok is egyre szívesebben csatlakoznak a szövetséghez, jelenleg 118 ifjú polgárőr teljesít szolgálatot a Jászkunságban. A járvány ideje alatt a megye polgárőrei karitatív tevékenységet is végeztek. Cél továbbra is a külterületi szolgálati órák számának emelése a bűnmegelőzések érdekében – mondta a megyei elnök.

Dávid Éva gazdaságvezető a megyei szövetség 2019. évi közhasznúsági jelentését és az idei költségvetését ismertette, majd dr. Hanga Valéria a szövetség felügyelőbizottságának elnöke számolt be arról, hogy mind a megyei szövetséget, mind az egyesületeket, szám szerint hetet ellenőriztek gazdasági, pénzügyi, szakmai szempontok szerint. Megállapítást nyert, hogy a megyei szövetség múlt évi gazdasági, pénzügyi szakmai működése megfelel a törvényességi előírásoknak, törvényesen működik. A megyebeli egyesületek működéséről is ugyanez mondható el. Folytatódik az egyesületek törvényességi vizsgálata, melyet a városi ügyészség végez immár második esztendeje. Az egyesületeknek rendben találták a működését, kisebb hiánypótlásokra hívták fel őket. Volt, akinél dicséretesen rendben találtak mindent. Az OPSZ is végzett ellenőrzéseket, ugyancsak rendben találták mind a megyei szövetség, mind az ellenőrzés alá vont egyesület munkáját, pénzügyeit.

A megjelent meghívottak mindannyian egyetértettek abban és azt hozzászólásaikban ki is fejezték, hogy ma már a polgárőrség jelentős stratégiai partnerük a bűnmegelőzésben, a közterületek rendfenntartásában és a határvédelemben egyaránt. A Kormány jelentős anyagi támogatást nyújt ezen munkájuk elvégzéséhez mind anyagiakban, mind a szolgálatok végzéséhez szükséges eszközök juttatásával segíti a polgárőrség munkáját. Míg huszonkilenc évvel ezelőtt 1991-ben 200-300 ezer forintból gazdálkodott az országos szövetség, ma már a költségvetése 1,3 milliárdot tesz ki a Kormány általi támogatásnak köszönhetően – mondta dr. Túrós András, aki a szövetség országos helyzetéről, új feladatairól, a járvány nyomán kialakult karitatív munkavégzésről, mint a feladatvégzések egyik új eleméről, az ennek nyomán kialakult szociális hálóról szólt, amelynek segítségével időseket segítettek a járvány miatt kialakult helyzetben.Szavaznak a polgárőrök a küldöttértekezleten Egy polgárőr sem betegedett meg ezen időszak alatt. Jelentős a polgárőrség társadalmi elismertsége, támogatottsága, amit jól mutat többek között az ezen a küldött közgyűlésen megjelent megyei vezetők jelenléte. Célja az országos szövetségnek a szervezet fiatalok számára vonzóvá tétele, minél több fiatallal megismertetni azt a tartalmas munkát, amit a polgárőr munka jelent. A Kormány stratégiai partnereként kezeli a polgárőrséget, amely ma már szervezett, egységes, mozgósítható. Mindennek köszönhetően az elmúlt tíz évben látványos tartalmi fejlődésen ment keresztül a szervezet a Kormány költségvetési, jogszabályi támogatásának köszönhetően – mondta dr. Túrós András a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Küldött Közgyűlésen.

Ezt követően elismerések átadásával folytatódott a küldött közgyűlés. Dr. Túrós András és Szabó Zoltán adták át a következő elismeréseket: Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta Simon Imre rendőr alezredes, a Kunszentmártoni Rendőr Kapitányság vezetője, Szujó Balázs polgárőr a Tiszatenyői Polgárőr és Településvédő Egyesület elnöke valamint Nagy László polgárőr a Tiszaderzsi Polgárőr Egyesület tagja. Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát vehette át Koza Károly polgárőr a Pusztamonostori Polgárőr Egyesület tagja, bronz fokozatot pedig Berényi Lajos polgárőr a Tiszajenői Polgárőr Egyesület tagja érdemelt ki.
A fentieken túl még számos polgárőr kapott különböző elismerést az eddig elvégzett munkájuk elismeréséül.