Kutyás képzés volt Cserkeszőlőn

2020. január 16. 22:27
Kutyás képzés volt Cserkeszőlőn
Kutyák és vezetőik sorakoztak a cserkeszőlői jurtatábor udvarán a hétvégén – írja a szoljon.hu.

 Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata tartott ugyanis képzéssel egybekötött vizsgát. Az ország számos pontjáról érkeztek polgárőrök, hogy tréningezhessenek, majd a járőrözéshez szükséges követelményeknek eleget tegyenek. A résztvevők megismerhették a robbanószer- és kábítószer-kereső kutyák munkáját is a rendezvényen, ahol kiderült, hogy egyre több jászkunsági polgárőr szolgál együtt négylábú társával.
Kiképzést és vizsgáztatást tartott az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata hétvégén a cserkei jurtatáborban. A tanfolyamra hat megyei polgárőr mellett Baranya, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom és Vas megyéből is érkeztek a tiszazugi településre. A hétvége során összesen huszonöt polgárőr vett részt a képzésen. A fiatal kutyák tulajdonosai az elméleti vizsgát tették le, de akadtak, akik csak tréningezni jöttek. Öt kutya vizsgázott sikeresen Cserkeszőlőn, közülük ketten helyben látnak el szolgálatot.

– Rendőrként én is kutyavezető vagyok – kezdte Kakuk Gábor, a helyi körzeti megbízott, aki az országos szövetség elnökségi tagja és a környék kutyásainak felkarolója. – A járőrszolgálat során kifejezetten hasznos, ha ebbel vonulunk, hiszen a tapasztalatok szerint visszatartó erőt jelent a rendbontóknak. A hétvégi vizsga után már négyen vállalhatunk ilyen típusú feladatokat a településen.
Kakuk Gábor szerint a képzést önállóan nem lehet elvégezni, mindenképpen szükséges a kiképzők tapasztalata és a gyakorlás.

Kutyás képzés Cserkeszőlőn– Minden kutyavezető más módszert választ a kiképzés során – ezt már Molnár Zoltán, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozat elnökhelyettese mondta, majd részletezte, hogy valamilyen motiválóeszközre – játékra vagy jutalomfalatra – minden esetben szükség van, hiszen minél motiválhatóbb, annál képezhetőbb az eb. A gyakorlás mennyiségétől függően akár három-négy hónapot is kitehet a folyamat, de nem mindegy az sem, hogy milyen kutyát választanak. A polgárőrség bekapcsolódott a kuvasz fajtamentésbe is.

– Kétéve fut az Agrárminisztériumnak és az Országos Polgárőr Szövetségnek egy mintaprogramja, mely során évente kuvaszokat adományoztak a szövetségnek. A kezdeményezés célja a népszerűsítés és a fajta megőrzése. Ezeket az állatokat arra tenyésztették, hogy megvédjék a területüket és gazdájukat. A jelenlegi képzésen két egyed is részt vett – magyarázta Molnár Zoltán, majd hozzáfűzte, hogy a külterületeken még napjainkban is történnek bűncselekmények. A kutya és vezetője gyalog hangtalanul közlekedik, mellyel egyebek mellett a nyaralók és pincék feltörését megakadályozhatják. A szabályzat szerint két polgárőr egy kutyával lát el szolgálatot. Adott esetben a kutyás biztosít, míg a másik segítséget hív.

Az állatok esetében az engedelmesség elengedhetetlen, a kiképzők először ilyen típusú feladatokat mutattak be.
Hajdú Tamás rendőr főtörzsőrmester, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ szakoktatója a hétvége során felkészítette és vizsgáztatta a kutyákat. Elsőként a helyes póráztartást magyarázta. Majd a segédjeivel a vészhelyzetbeli viselkedést imitálva az elfogást gyakoroltatták, valamint a vezetővel való együttműködésre fókuszáltak. A csoportos őrző-védő feladat során a kutyakiképzők támadást szimuláltak, és figyelték az állatok reakcióit.

– Minden munkához adott a felszerelés, amivel a kutya is tudja, hogy milyen „üzemmódban” van, mi a feladata – hangsúlyozta a szakember. Az elfogások során az eb nem rángat, a cél az, hogy stabil fogással tartsa meg a rendbontót – tette hozzá.

A feladatokat pénteken és szombaton gyakorolták a kutyavezetők, majd vasárnap számot adtak tudásukról. A gyakorlati feladatok mellett elméleti vizsgát tettek a polgárőrök.

A legfontosabb a dicséret
– Összetett feladat a kutyák kiképzése és vezetése. A póráz mintegy köldökzsinórként működik, így fontos, hogy a vezető is az adott szituációra koncentráljon – mondta Hajdú Tamás szakoktató. A képzés jutalmazással történik, de a labda és a falatok mellett a jó szó és a simogatás a legnagyobb elismerés az állatnak.
– Őrző-védőknél a felfokozott állapot miatt inkább a hangosabb szó és a paskolás a hatásos, míg egyéb esetben azt szoktuk javasolni, hogy az állatot fülétől a farka végéig simogassa meg a gazdája – részletezte Hajdú Tamás.

 

(Forrás: Szoljon.hu, fotó: P. Pusztai Nóra)