Lovas vizsga Kunszentmártonban

2019. szeptember 10. 13:00
Lovas vizsga Kunszentmártonban

2019. augusztus 28-án a Kunszentmártoni Önkormányzat adott helyet az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata által szervezett kihelyezett polgárőr lovas portya elméleti vizsgájának, ahol a kunszentmártoni lovas polgárőrök adhattak számot elméleti ismereteikből.

A Kunszentmárton Városi Polgárőr Egyesület egyébként is magas taglétszámmal rendelkező Kunszentmárton Járási Egyesület, de 2019-ben még tovább bővítette 18 fővel a polgárőrség taglétszámát. 18 fő polgárőr lovassal bővült az egyesület taglétszáma, akik a kihelyezett lovas portya vizsgán sikeres eredménnyel végeztek.

A polgárőrök 100 kérdésből álló tesztlapot töltöttek ki, amely alapján átfogó ismeretükről adtak tanúbizonyságot. A kérdések témái között szerepeltek a lovas portyaszolgálattal, a lótartással, a lótenyésztéssel és a lóbetegségekkel kapcsolatos kérdések. A Kunszentmártoni Polgárőr Egyesület a polgárőri taglétszámával kimagasló helyen áll a Kunszentmártoni Járás 11 Polgárőr Egyesületei között, de megyei szinten is előkelő helyen állnak a lovas polgárőr taglétszámukkal is. A 18 fő lovas polgárőrből 3 fő ifjú polgárőr, ami szintén nagyon előremutató, hiszen a fiatalítás minden egyesület életében központi kérdés. A további 15 fő lovas polgárőr életkora 20-25 év közötti, így az Egyesület tagjainak átlag életkora is csökkent.
A Megyei Polgárőr Szövetség járásai közül a Kunszentmártoni járásban található a legtöbb lovas polgárőr 31 fővel. A Kunszentmártoni Járásban 3 egyesületben működik lovas polgárőr tagozat, akik közül a kunszentmártoni egyesület rendelkezik a legtöbb lovas polgárőrrel. A lovas tagozat tagjai megfelelő lovas vizsgával rendelkeznek, mellyel a törvényi előírásoknak megfelelően végezhetik polgárőr bűnmegelőző tevékenységüket, Kunszentmártonban 18 fővel, Nagyréven 6 fővel és Cserkeszőlőn pedig 7 fővel. A fent említett települések külterületén és az üdülő körzetekben is nagy hatékonysággal végzik polgárőr bűnmegelőzési tevékenységüket a lovas polgárőrök.

Dr. Barath Éva a Kunszentmártoni Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy a 18-fő lovas polgárőr felvételével nagymértékben nőtt az egyesület fiatalítása és az egyesület külterületi szolgálat ellátása. Kunszentmárton város két részén, a város szélén található két lovarda, ahonnan a lovas polgárőrök indulnak szolgálat ellátásra Kunszentmárton külterületére. A lovas polgárőrök a szolgálatuk ellátása során bármilyen időjárás esetén be tudnak menni olyan helyekre is, ahová a gépkocsizó és gyalogos polgárőr nem tud bejutni. A sikeres vizsgát tett lovas polgárőrökkel a lakosok Kunszentmárton külterületén az elkövetkezendőkben legalább heti 3 alkalommal fognak találkozni.