Új elnököt választottak Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2016. június 03. 12:36
Új elnököt választottak Jász-Nagykun-Szolnok megyében
„Jelentős, 23 éves vezetői múlttal a hátam mögött, 75 évesen úgy éreztem, váltani kell a megyei elnöki poszton. Nagyon szép időszakot éltem meg veletek, a megye önkéntes bűnmegelőzőivel. Úttörő szerepet játszottam abban, hogy negyedszázada megyénkben is megalakult a Polgárőrség. Átadom helyem a fiatalabb korosztálynak, egyben azt kérem: vigyétek tovább megyénk polgárőreinek jó hírét, gyarapítsátok eddigi eredményeinek!”

A fenti gondolatokkal köszönt el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség június 2-i, rendkívüli közgyűlésén részt vett 76 küldöttől – és rajtuk keresztül a megye polgárőreitől – a leköszönő elnök, Kolozsi József, aki a leendő utódjának és valamennyi polgárőrnek eredményes munkát kívánt. A hosszas, viharos, időnként személyeskedéstől sem mentes rendkívüli közgyűlésen jelen volt dr. Túrós András, az OPSZ elnöke és Urbán Zoltán rendőr ezredes, a megye rendőr-főkapitánya is.

Leköszönő beszédét mondja Kolozsi JózsefMár a tanácskozás első perceiben kiderült: meglehetősen előkészítetlen volt ez a közgyűlés. Többen ugyanis itt szembesültek azzal – Szőke Lászlóné, a jelölő és választási bizottság elnöke bejelentése kapcsán – hogy a korábbi két, az elnökségi posztra jelölt polgárőr visszalépett, s új jelöltként Szabó Zoltánt, Szolnok város korábbi rendőrkapitányát állította a küldöttek elé. Aki rövid bemutatkozásában elmondta: rendőri vezetőként is polgárőr barát volt, vezetői tapasztalata, kapcsolatai révén azon lesz, hogy legjobb tudása szerint képviselje a megye polgárőreit minden fórumon.

Mi sem természetesebb, a vitában érvek és ellenérvek hangzottak el a jelölt mellett és ellen, többen személyes sérelmeiket is megosztották a jelenlévőkkel. Hogy ne legyen parttalan a vita, dr. Túrós András kért szót, s egyebek mellett elmondta: fordulópont előtt áll a megye polgárőrsége, hiszen a megválasztandó vezető jelentős befolyással bír majd. Azt látja: az előkészítés gépezetébe néhány homokszem került, úgy érzi, nem volt megfelelő konzultáció a választás kapcsán a megye polgárőreivel. Sérült a demokratikus előkészítés, ám egy rossz döntés is jobb, mint ha nincs döntés. Mert egy év múltán az éves közgyűlésen lehet majd dicsérni, vagy éppen visszahívni a megválasztandó vezetőt. Végül elismeréssel szólt a leköszönő Kolozsi József tevékenységéről, aki az OPSZ gazdasági elnökhelyetteseként és a SZEM mozgalom „mozgatórugójaként” is kiválót alkotott. Javasolta, hogy a közgyűlés határozatban fejezze ki elismerését Kolozsi Józsefnek. Csatlakozott az OPSZ elnöke szavaihoz Urbán Zoltán rendőr ezredes, aki a rendőrség elsőszámú stratégiai partnereinek tekinti a polgárőröket, ám csak olyan vezetővel tudnak együttműködni, aki felkészült, aki szakmailag is alkalmas e poszt betöltésére. Dr. Túrós Andráshoz hasonlóan ő is Szabó Zoltán támogatásához kérte a szavazatokat.

Szabó Zoltán: Rendőri vezetőként is polgárőr barát voltamA vita további részében jelölték elnökségi tagnak Kecse Lászlót is, s amint elhangzott a tiszaföldvári egyesületi vezető neve, a szunnyadó parázs izzani kezdett a teremben. Csak olaj volt minderre a leköszönő elnök néhány mondata, aki alkalmatlannak ítélte e posztra a jelöltet. A levezető elnök határozottsága kellett ahhoz, hogy tényleg parttalanná váljon a vita, s végül szavazásra került sor. Az elnökség tagjai sorába Szabó Zoltánt választották a küldöttek, majd az elnökség tucatnyi tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnökének tagjává választotta Szolnok egykori rendőrkapitányát. Végül határozatra emelte a közgyűlés – egyhangúan – az OPSZ elnökének javaslatát Kolozsi József munkásságának elismeréséről.